Dr. Savu, despre trecerea de la alimentele de post la masa de Paște

0
155

Întoarcerea la o alimentație normală după post poate fi o provocare pentru mulți dintre noi. 

După perioada de post în care organismul s-a obișnuit cu mâncare puțină iată că urmeazâ și “marea dezlegare” la ouă, cozonaci, pască și drob. Bucatele pregătite cu drag de gospodine sunt pe placul tuturor. Însă, moderația ar trebui să fie cheia alimentaţiei, altfel riscăm să ajungem la medic.

Dr. Savu Marius, medic de familie este de părere că masa tradițională de Paște nu reprezintă o problemă. În schimb, modul în care alegem să consumăm și să asociem alimentele ne cauzează probleme.

“Masa de paște trebuie să fie bogată conform tradiției și să nu lipsească nimic, asa cum ne place nouă românilor cu bucate tradiționale dar trebuie să fim atenți cum asociem și consumăm alimentele și să nu facem excese. Altfel, poate să devină o problemă foarte mare pentru cei care au ținut tot postul și doar o problema pentru cei care nu l-au ținut. Trecerea de la alimentația de post, bogată în fibre și săracă în grăsimi, la meniurile care cuprind toate grupele de alimente, trebuie făcută treptat, pentru a evita apariția disconfortului abdominal și a tulburărilor digestive. Mare atenție, cei care au probleme cu colecistul să evite alimentele care le fac rău și să aibă la îndemână medicamentele necesare.
Din păcate, cei mai mulți dau iama în toate și mănâncă foarte mult iar unii dintre ei mai și stropesc masa cu mult alcool. În ambele cazuri abuzul duce la indigestii alimentare iar alcoolul în exces ii pune capac. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudență.
Pentru tratarea afecțiunilor digestive în caz de urgență se poate apela la următoarele medicamente: Colebil, Fiobilin, Metoclopramid, No-Spa Forte, Mezym, etc.”, a spus Dr. Savu Marius

Medicul recomandă produsele tradiționale preparate în casă ca fiind cele mai sănătoase și evitarea cozonacilor și a prăjiturilor din comerț, a băuturilor energizante și a celor carbogazoase deoarece sunt de o calitate îndoielnică, spune acesta.

Sunt doar câteva sfaturi de care putem ține cont pentru ca aceste sărbători să treacă frumos și să nu aibă un impact neplăcut asupra sănătății și de ce nu, a greutății.

Marilena Vasile