Dr. Renică Diaconescu în Senat, un mare succes… !

0
732

Actul normativ prin care examenul de rezidențiat din acest an se organizează doar prin ordinul ministrului Sănătății este decizia potrivită pentru acest moment, a declarat președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României pentru Sănătatea Press Group. Attila Laszlo a explicat că decizia nu rezolvă toate problemele, dar că măcar a fost creat cadrul legal pentru rezolvarea crizei rezidențiatului.

„Este decizia potrivită pentru acest moment pentru că, practic, am creat acel cadru legal prin care să deblocăm situația creată. Propunerea nu rezolvă toate problemele care se ivesc și nu este o rezolvare de durată. Ea se referă la scoaterea obligației semnăturii ministrului învățământului pentru sesiunea din 2019. Noi am sperat că vom rezolva această problemă în timp util pentru ca, în cursul zilei de azi, să treacă și pe la Camera Deputaților. Din păcate, am adoptat-o foarte târziu și atunci rămâne pentru săptămâna viitoare la Camera Deputaților”, a declarat Attila Laszlo.

Pe lângă stabilirea datei examenului de rezidențiat, o altă problemă rezolvată de actul normativ a fost cea a numărului de locuri scoase la concurs. Astfel, cifra de școlarizare va fi egală cu numărul absolvenților de Medicină cu diploma de licență.

„Era o problemă cu numărul de absolvenți și cu numărul de locuri scoase la concurs. Absolvenții Facultății de Medicină care rămâneau pe dinafară, după estimările noastre 700-1.000 de oameni, nu puteau să ia nici șomaj. Trebuie reglementată și situația celor care nu iau rezidențiatul, ce vor face acești oameni? O lipsă de programare pe termen lung mi s-a părut, din partea Ministerului, un act de lipsă de respect față de elita învățământului românesc. Acești tineri sunt elita învățământului românesc”, a explicat senatorul Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat.

Senatorul Adrian Wiener, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, a afirmat că actul normativ a fost asumat de Comisiile reunite de Educație și de Sănătate și că are susținerea tuturor partidelor politice.

„A trecut în unaninimitate de Senat, asumarea cu toate partidele politice a fost că luni, în cel mai scurt timp, va trece și de Camera Deputaților, for decizional. Acel ordin care declanșează metodologia pentru examen ar putea fi semnat în octombrie. Nu mai există niciun pericol de amânare”, a declarat Adrian Wiener pentru Sănătatea Press Group.

sursa: https://rohealthreview.ro