Două firme de construcţii, un restaurant, o firmă de confecţii textile şi o unitate de cazare, amendate pentru muncă la negru. Vezi de unde sunt firmele amendate

0
563

Patronii a două firme de constructii din Slatina şi Slătioara, un patron al unui restaurant din Scorniceşti, un patron al unei firme de confecţii textile din Caracal şi nu în ultimul rând patronul unei unităţi de cazare din Slatina au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă fără forme legale de angajare. Cei cinci patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 90.000 lei.

De altfel, în luna august, inspectorii de muncă au verificat 221 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind aplicate 161 sancţiuni, din care zece amenzi contravenţionale, în valoare totală de 117.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 291 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: transmiterea contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, în Revisal la termenele prevazute de H.G. numărul 500/2011; aspecte privitoare la plata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; acordarea și verificarea folosirii echipamentului individual de protecție; evaluarea riscurilor pentru accidentare și îmbolnăviri profesionale. Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Ţucă, tot în luna august 2017 au fost identificaţi cinci angajatori din Slatina, Caracal , Slătioara şi Scorniceşti care foloseau nouă persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, valoarea totală a amenzilor aplicate în aceste situaţii fiind de 90.000 lei. Astfel, patronul unei firme de confecţii textile din Caracal a fost prins cu doi muncitori la negru, alţi doi patroni ai unor firme de construcţii din Slatina şi Slătioara au fost prinşi cu trei muncitori fără forme legale de angajare, un patron al unui restaurant din Scorniceşti a fost găsit cu doi muncitori la negru, în timp ce un patron al unei unităţi de cazare din Slatina a fost depistat cu doi muncitori la negru. Tot în luna august 2017, la nivelul judeţului, au fost comunicate de către angajatori ITM Olt 15 evenimente în care au fost implicaţi salariaţi ai acestora, din care 14 soldate cu incapacitate temporară de muncă, ( concediu medical mai mare de trei zile) și un accident mortal.

Ilie Bîzoi