Dosare penale pentru evaziune fiscală pe numele mai multor afaceriști din Olt

0
2048

Nu mai puțin de 25 de afaceriști olteni s-au ales cu dosare penale pentru acuzaţii de evaziune fiscală, în primele opt luni alșe acestui an. Prejudiciul adus statului de patronii evazionişti a fost calculat de inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt la peste 13,5 milioane RON (adică peste 135 miliarde ROL).

Inspectorii fiscali au efectuat în primele opt luni din acest an, peste 600 de acţiuni de inspecţie fiscală, iar patronii certaţi cu legea au picat în plasa organelor de control. Ingineriile financiare îi pot costa libertatea pe zeci de afacerişti olteni care au acum dosare penale pentru evaziune fiscală. Controalele inspectorilor fiscali nu s-a lăsat doar cu dosare penale, ci şi cu amenzi pentru cei aflaţi în afara legii.

„În primele opt luni ale anului 2018, organele de inspecţie fiscală din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt au efectuat 667 inspecţii fiscale la persoanele juridice și fizice. Din cele peste 600 de inspecții fiscale, 411 au fost efectuate la persoane juridice din județul Olt și 256 la persoane fizice. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 66 de amenzi contravenţionale, în valoare de 55.600 de lei. Din cele 66 de amenzi, 23 au fost aplicate persoanelor juridice, valoarea sancțiunilor ridicându-se la 30.800 de lei, iar 43 de amenzi au fost aplicate persoanelor fizice, cuantumul fiind de 24.800 de lei. Totodată au  fost înaintate organelor de cercetare penala 25 de plângeri penale împotriva unor persoane juridice din județul Olt pentru un prejudiciu în valoare totală de 13.687.740 lei”, a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt, la solicitarea Gazeta Oltului.

Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii si exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală.

Potrivit inspectorilor fiscali, printre domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală se numără: intermedierile în comerţul cu produse diverse; fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor; lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale;  comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun şi colectarea deşeurilor nepericuloase.