Doar 69 de olteni au cerut liber ca să stea acasă cu copiii, pe perioada stării de urgență

0
233

Până miercuri, 29 aprilie, 69 de angajați de la 17 firme din județ au cerut liber pentru a sta cu copiii, în condițiile în care creșele, grădinițele și școlile sunt închise. Firmele le vor plăti 75 la sută din salariu, suma urmând a fi apoi recuperată de la AJOFM Olt.

Directorul executiv al AJOFM Olt, Constantin Câtu, a precizat că numărul celor care vor depune cereri pe Legea 19 va crește.

„Angajatorul va deconta persoanei căreia i-a aprobat să stea acasă cu copilul, conform Legii 19, 75 la sută din salariu. Apoi, în termen de 60 de zile de la data achitării face dovada la noi că a plătit și depune cererea, statul, documentul prin care atestă că s-a plătit și documentele prin care atestă că are copilul în întreținere, inclusiv declarația că nu beneficiază și celălalt părinte. Angajatorul cere la noi banii și suntem obligați ca în termen de 60 de zile să-i virăm suma. Până miercuri s-au depus solicitări, cred că de luni o să facem plățile, dar trebuie să verificăm, pentru că ei ne trimit toate statele. Cred că vom mai primi, de abia acum vin, au făcut plățile până pe 27 aprilie, ne așteptăm ca numărul să crească”, a spus Câtu.

Angajatorii pot acorda liber unuia dintre părinți pentru a avea grijă de copii atâta timp cât școlile, creșele și grădinițele sunt închise. Pot beneficia de aceste libere părinții care au copii înscriși în învățământ, cu vârste de până la 12 ani.

Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75 la sută din salariul de bază corespondent unei zile lucrătoare. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.