Doar 480 de fermieri olteni au cerut subvenția în Programul Tomata

0
307

La aproape trei săptămâni de la publicarea în Monitorul Oficial a Schemei de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, doar 480 de legumicultori olteni și-au depus cereri. Chiar dacă nu s-a încheiat perioada de depunere, numărul este surprinzător de mic, în condițiile în care Oltul a ocupat locuri fruntașe la acest Program, cu mii de dosare an de an.

Directorul adjunct al Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, Ion Anuța, a precizat că, în acest an, vor fi mai puțini fermieri din județ care accesează Programul Tomata. Șeful de la DAJ Olt pune acest lucru pe seama condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Avem 480 de fermieri care au cerut Ajutorul de minimis pentru tomate. Sunt din bazinele legumicole, Izbiceni, Giuvărăști, Tia Mare, Gârcov, Grădinari, Pleșoiu. Numărul nu este așa mic, au timp până pe 15 mai. Vor fi mai puțini legumicultori care se vor înscrie în Program din cauza condițiilor meteo nefavorabile, pentru că a fost foarte frig, temperaturile au coborât foarte mult, a înghețat. Sunt fermieri care au plantat și de două-trei ori”, a spus Ion Anuța.

Cei de la DAJ Olt nu au început nici măcar controalele în teren, pentru că fermierii nu au anunțat că roșiile au rodit.

Anul trecut, peste 6.000 de fermieri olteni au solicitat ajutorul de minimis pentru tomate. Zeci de dosare au fost verificate de corpul de control al ministrului Agriculturii, după ce un inginer al DAJ Olt a semnalat că nu ar avea semnătura pe unele documente.

Au fost descoperiți chiar și fermieri care au primit subvenția fără ca dosarele lor să fie eligibile. În contextul în care „Dosarul Tomata” de la Olt a ajuns pe masa procurorilor DNA, fiind voci care spun că sunt implicați inclusiv specialiști ai instituției care au făcut controalele în teren, se pot face speculații că numărul mic are legătură cu strictețea impusă de directorul Gabriela Andronie.

Fermierii olteni își mai pot depune cererile până pe 15 mai, iar valorificarea producției se va face până pe 15 iunie inclusiv.

Solicitanții înregistrați în Registrul unic au obligația de a depune documentele justificative care să ateste comercializare producției de tomate obținute în spații protejate până pe 30 iunie.

Din cauza epidemiei de coronavirus, fermierii depun dosarele prin poștă, urmând ca reprezentanții DAJ Olt să comunice numărul de înregistrare telefonic.