Din 27 iunie, românii din Germania pot obține mai ușor cetățenia germană

0
157

Ieri, 27 iunie, a intrat în vigoare în Germania noua lege a naționalității, prin care cetățenii străini pot obține mai ușor identitatea germană. Deţinerea dublei cetăţenii devine posibilă pentru persoanele din afara Uniunii Europene

O prevedere importantă a noii legi este aceea că persoanele care obţin cetăţenia germană nu vor fi obligate să renunţe la cetăţenia ţării de origine, ceea ce era posibil anterior doar pentru rezidenţii veniţi din statele membre ale Uniunii Europene.
În mod similar, germanii care vor să devină cetăţenii altor state nu vor mai avea nevoie de o autorizaţie specială din partea oficialilor. Fără această derogare, şi-ar fi pierdut cetăţenia germană dacă ar fi dobândit o alta, relatează săptămânalul Wirtschaftswoche.

Timpul pentru naturalizare a fost scurtat de la 8 la 5 ani, dacă străinii implicați în proces îndeplinesc toate cerinţele și au locuit în perioada menționată în Germania. Implicit, copii născuţi în Germania din părinţi imigranți primesc cetăţenia dacă unul din părinţi a avut reşedinţa legală în țară timp de cinci ani.
Dacă solicitantul demonstrează că s-a integrat prin performanțe recunoscute la școală, muncă sau în comunitate, va obţine naturalizarea după numai trei ani de şedere.
Aceeași perioadă se aplică și în cazul mariajului cu un cetățean german, dacă persoanele sunt căsătorite de cel puțin doi ani.

Sursa: Digi24