Dezastru pentru toți românii: Se taie din zilele libere! Angajații sunt în alertă

0
676

Este alertă printre angajați după ce au apărut informații legate de zilele libere pe care ar urma să le aibă. Parlamentarii discută un proiect în acest sens.

Parlamentarii umbă la zilele libere acordate românilor. Este vorba de o propunere legislativă prin care modifică regulile după care sunt acordate zile libere legale angajaților.

Astfel, atunci când se dublează zilele libere de Vinerea Mare, Paște și Rusalii, acestea se vor recupera. De exemplu, la acordarea de libere atât pentru Paștele ortodox, cât și pentru Paștele catolic – o persoană care stă acasă două zile și în primul caz, și în al doilea caz o să recupereze două zile ulterior.

Potrivit propunerii, în cazul în care angajatorul oferă zilele de sărbătoare legală, una dintre zilele libere de sărbătoare religioasă creștină dar a două culte diferite și care se dublează, se recuperează conform unui program stabilit de către angajator.

În cazul anului viitor, Paștele ortodox va pica 19 aprilie iar cel catolic pe 12 aprilie. În acest moment, angajații de alte religii decât cea ortodoxă au dreptul la zile libere atât de sărbătorile legale ale ortodocșilor, cât și în două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale proprii.

În anul 2020, românii vor avea 15 zile libere în anul 2020, sărbători legale, dintre care 11 vor pica în timpul zilelor lucrătoare.

Astfel, primele zile libere din 2020 sunt pe 1 și 2 ianuarie. Dacă Guvernul va hotărî ca vineri, 3 ianuarie, să fie zi liberă, românii se vor bucura de o minivacanță de 5 zile chiar după Revelion. Este posibil ca și 1 martie să fie zi liberă, ținând cont că Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

Sursa: capital.ro