Deputatul Gigel Știrbu, despre nominalizarea lungmetrajului „Colectiv”, la două categorii ale premiilor Oscar 2021

0
158

Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la două categorii ale premiilor Oscar, pentru „Cel mai bun film străin” și pentru „Cel mai bun documentar”. În 2020, filmul „Colectiv” a câştigat Premiul academiei Europene de film pentru cel mai bun documentar. Pelicula a mai luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite.
„Colectiv” povestește tragedia din clubul cu acelaşi nume, în urma căreia au murit 64 de oameni. Este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. Pe marginea acestui subiect, deputatul PNL Gigel Știrbu, face următoarea declarație:
”Felicitări echipei care a realizat lungmetrajul „Colectiv” care a fost nominalizat, ieri, la două categorii ale premiilor Oscar 2021: pentru „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”, fiind primul film românesc nominalizat la premiile Oscar.
Este evident că noul val al cinematografiei românești este unul performant, dar o parte a acestui succes este datorat și modificărilor recente ale legislației în sensul susținerii industriei cinematografice, prin virarea a 4 % din sumele colectate la bugetul de stat din industria jocurilor de noroc către Fondul cinematografic. Astfel a fost posibilă alocarea a 1.530.566 lei de către Fondul Cinematografic pentru producția „Colectiv” care a constat în finanțarea participărilor la festivaluri și a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021.
Acum un an a fost votată Legea pentru modificarea art. 13 din Ordonanța Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, al cărei inițiator am fost și prevedea că: “4% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc va fi direcționat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea și susținerea industriei cinematografice. Suma se virează Fondului cinematografic de către Agenția Națională de Administrare Fiscală până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent și nu se supune regularizării conform prevederilor articolului 66 alineatul (1) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare”.
Mult succes echipei care a realizat documentarul „Colectiv” și așteptăm toți românii ziua de 25 aprilie când va fi ceremonia de decernare a premiilor Oscar și visul ca primul film românesc să primească Oscar-ul să se materializeze!” a declarat liberalul.