Deputatul Gigel Știrbu, despre marele istoric și om politic Gheorghe Brătianu

0
142

Deputatul de Olt, Gigel Știrbu, și-a amintit de președintele Partidului Național Liberal, Gheorghe Brătianu, marți, 27 aprilie, în ziua în care s-au împlinit 68 de ani de la moartea acestuia:
”Marți, 27 aprilie, se împlinesc 68 de ani de la moartea marelui istoric și om politic român Gheorghe Brătianu, în detenţie, în lagărul de la Sighetu Marmaţiei.
Viitorul mare istoric, Gheorghe Brătianu s-a născut la 28 ianuarie 1898 la Ruginoasa, în judeţul Iaşi. Vocaţia pentru istorie s-a ilustrat în prima sa lucrare, intitulată „O oaste moldovenească acum trei veacuri”, lucrare ce a fost publicată de însuși Nicolae Iorga. Începând cu anul 1942 va fi primit în rândurile membrilor titulari ai Academiei Române.
Gheorghe Brătianu a fost un important lider al Partidului Național Liberal și adversar hotărât al comunismului, fapt pentru care, după război va suferi consecințele atitudinii sale anti-sovietice. În anul 1947 este suspendat de la Universitate și se fixează domiciliu forţat, iar în luna mai a anului 1950 este arestat de Securitate şi întemniţat la închisoarea din Sighetul-Marmaţiei, fără să fie judecat şi condamnat vreodată. Nu se cunoaște exact, dar conform unor mărturii , în noaptea de 27 aprilie 1953, Gheorghe Brătianu a murit în închisoare, în condiţii încă neelucidate, fiind bătut, se pare, de un gardian până când a murit.
Prin grija familiei, rămăşiţele sale pământeşti au fost mutate la Ştefăneşti, judeţul Argeş, la Biserica Florica, în anul 1971, împreună cu ale unchiului său Constantin I. C. Brătianu, de asemenea mort în temniţele comuniste. Pe placa funerară de la Biserica Florica, familia sa a pus următoarea inscripţie: „Au murit la Sighet, neclintiţi în credinţa lor.”
Gheorghe Brătianu rămâne un simbol al patriotismului autentic și al demnității umane și se cuvine să-i cinstim memoria și să nu ne uităm istoria!” a declarat deputatul.