Deputatul de Olt Emil Albota, interpelări către Ministrul Sănătății

0
140

Deputatul PSD Emil Florin Albotă i-a semnalat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, doua mari probleme cu care se confrunta sistemul de Sanatate din România. Parlamentarului de Olt a facut referire la faptul că trebuie remediată situația semnalată de Observatorul Roman de Sănătate, referitoare la faptul că România aruncă până la 60.000 de litri de plasma, iar cealalta problemă are legatura cu acordarea de servicii de sănăătate bolnavilor cronici, care ar trebui să aiba intotdeauna acces la acestea:
”Interpelările pe care le-am adresat ministrului Sănătății vizează două mari probleme cu care se confruntă românii, dar și sistemul de Sănătate.
Prima se referă la măsurile necesare pentru remedierea situației semnalată de Observatorul Român de Sănătate, aceea că, anual, România aruncă până la 60 mii litri de plasmă, cu care ar putea fi tratați mii de pacienți, care au nevoie de imunoglobuline, pentru că nu avem infrastructura și legislația pentru colectare.
A două vizează, strategiile ministerului pentru accesul continuu la serviciile de sănătate pentru bolnavii cronici, bolile cronice fiind principala cauză de deces, internare în spital și handicap fizic, la nivelul populației adulte și vârstnice din România.
Bolile cardiovasculare reprezintă cauza a 42% dintre decesele înregistrate în rândul populației masculine și respectiv 55% din decesele din rândul femeilor din Uniunea Europeană, inclusiv în România.
Într-o lume guvernată de pandemie, sănătatea este primul punct pe ordinea de zi a oricărui stat.
Încercăm, astfel, să aducem în vizorul autorităților decidente problemele pe care le întâmpină pacienții din România și să-i determinăm să ia act de ele.” a declarat Albotă.