Deputatul Cătălin Grecu permite vânătoarea de cormorani

0
239

Deputatul de Olt, Cătălin Grecu, se află printre susținătorii Propunerii legislative pentru modificarea Anexei nr.1, lit.B, pct.10 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006. Proiectul presupune vânarea cormoranilor, din septembrie, deoarece aceste pasari ar mânanca prea mult peste și, astfel, i-ar aduce in sapa de lemn pe piscicultori.

în România sunt raportate 3 (trei) specii de cormorani: Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo sinensis); Cormoranul mic ( Phalacrocorax pygmeus);  Cormoranul moţat (Phalacrocorax aristotelis).

Creşterea rapidă a populaţiei de cormorani se datorează faptului că aceste păsări: sunt protejate, sunt foarte mobile, ocupând continuu noi teritorii, şi sunt, practic, fără duşmani naturali.
Ca urmare a studiilor întreprinse de cercetători din Republica Cehă, Germania şi
România s-a determinat faptul că un consum zilnic mediu pe cap de cormoran este de aproximativ 500 grame, ceea ce înseamnă că un cormoran consumă aproximativ 150 kg de peşte pe an.

În ultimii 20 de ani s-a observat o masivă migraţie a cormoranilor din apele naturale, unde hrana s-a redus, în fermele de acvacultură unde hrana este abundentă. Prezenţa cormoranului o putem observa pe întreg teritoriul României, nu doar în zonele tradiţionale de prezenţă (Delta Dunării şi de-a lungul cursului fluviului Dunărea). Ei au migrat în căutare de hrană şi spre zone ca Banat, Transilvania, Moldova. în România principalele specii de peşti care reprezintă hrana cormoranilor sunt ciprinidele, în principal crapul, dar şi toate celelalte specii de cultură.” se arată în expunerea de motive.