Declaraţia unică pe venit trebuie depusă până pe 27 mai

0
122

Sunt ultimele zile în care cei care obțin bani din alte surse în afară de salarii pot declara veniturile la ANAF, pentru a plăti impozitele datorate statului, altfel riscă sancțiuni financiare severe.

Termenul până la care mai poate fi depusă Declarația Unică  este 27 mai. Tot până atunci, salariații care vor să sprijine un ONG pot trimite formularele.

Modelele de declarație unică cât și normele de venit pentru acest an se găsesc pe site-ul ANAF. Acestea sunt valabile pentru persoanele care își determină venitul net în baza acestora.
Așadar noua formă a acestei declarații 212 va fi folosită de persoanele care doresc să știe și să plătească taxele aferente veniturilor din 2023.
Plata taxelor pentru 2023 se va face în acest an până pe 27 mai, în timp ce plata taxelor pentru anul 2024 se va face anul viitor.

Este important de precizat faptul că pentru anul 2023, valoarea salariul minim la care se calculează taxele este de 3.000 de lei și nu de 3.300 de lei.

În cazul în care nu reușiți să completați de unul singur acest document, până pe 27 mai le puteți cere ajutorul celor de la ANAF.

Veniturile din activități extrasalariale includ:

– Activități independente (PFA-uri)

– Tranzacții cu criptomonede
– ⁠Investiții

– Venituri din chirii