De ce sunt pline supermarketurile cu legume din import

0
494

Cu toate că într-un an bun se produc în Olt peste 80.000 de tone de legume în supermarketuri și chiar în piețe se găsesc predominant produse de import.

Reprezentanții Direcției Agricole Olt au spus că vom avea mai multe legume din județ în supermarketuri în momentul în care vor fi mai multe depozite frigorifice pentru păstrarea legumelor. Legume din producția autohtonă se găsesc în cantități mici în supermarketuri, iar în anumite perioade ale anului chiar și în piețe sunt numai legume și fructe de import. Cu toate că Oltul este un mare producător legumicol, agricultorii locali fie merg cu mărfurile în diverse alte piețe din țară, fie livrează producția la prețuri de nimic diverșilor intermediari care o revând în alte părți.

În lipsa unei producții constante de legume și fructe din producția internă, supermarketurile se aprovizionează cu astfel de produse din alte țări, cum ar fi Turcia, Grecia, Spania etc.

Agricultorii așteaptă ajutorul de minimis pentru tomate

Anul acesta, fermierii sunt stimulați să producă în perioadele de extrasezon și să vândă tomatele la supermarketuri sau în piețe. Începând din acest an, fermierii persoane fizice sau juridice care cultivă tomate și s-au înscris la Direcția Agricolă până la 15 iunie primesc ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an, dacă au cultivat o suprafață mai mare de 1.000 de metri pătrați cu tomate, neapărat în solarii. Ca să primească banii, legumicultorii trebuie să facă dovada (fie cu factură, fie cu filele din certificatul de comercializare) că au livrat cel puțin 2.000 de kilograme de roșii pe piață din ianuarie și până la finele lunii mai sau că vor livra în intervalul noiembrie-decembrie. Ideea acordării acestui ajutor de minimis a fost aceea de a se găsi cât mai multe tomate românești în piețe și supermarketuri. În județ peste 1.600 de de cereri au fost solicitate de către fermierii olteni. Legea care obligă magazinele să aibă 51% produse alimentare românești nu se aplică, din cauză că România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene, ca urmare a faptului că ar îngrădi libera circulație a produselor europene.