Interviu cu Florin Beciu- directorul interimar al Centrului Cultural Caracal
– Florine, conduci destinele Centrului Cultural Caracal de 7-8 luni de zile, o funcție de conducere din punctul meu de vedere destul de grea și de solicitantă dar în același timp frumoasă, cum ți se pare ?
-Este o funcție pe care ți-o asumi, evident ca orice funcție de conducere este una temporară, ea poate să dureze câteva luni, un mandat sau cine știe.., deocamdată nu putem să vorbim despre asta. Este vorba de o delegare de atribuții și sperăm ca undeva la mijlocul acestei veri să intrăm în normalitate și cu acest lucru . Evident că nu este nimic ușor mai ales înt-o astfel de funcție, pentru că trebuie să ai grijă responsabil de instituția ta cu absolut tot ce produce ea pentru imaginea localității atât local dar mai ales național și chiar de multe ori și în afara țării. Dacă îți place cea ce faci în instituția pe care o reprezinți atunci acel greu se mai diminuază…
– Ai și satisfacții…
– Este adevărat, ai și satisfacții atunci când creezi un eveniment pe care îl faci în prealabil cu toată echipa și care are o finalitate bună sau foarte bună, recunoscută de specialiștii fiecărui eveniment.
– În cea ce privește colectivul Centrului Cultural, aveți un colectiv destul de restâns, un colectiv mic cu ambiții mari care si-a dovedit în timp dăruirea pentru înfăptuirea actului cultural, într-un cuvânt un colectiv de profesioniști. Cum reușiți să mențineți calitatea actului cultural și să fiți în permanență “Number One”?
– Prin muncă și dăruire poți ajunge acolo, însă cel mai greu este să te menții. Colectivul este un colectiv de profesioniști, mă refer la compartimentul artistic și același lucru pot să-l spun și despre cei care fac parte din compartimentul tehnic și atunci când toată lume trage către obiectivul acela, îi este ușor și celui care se află la conducerea instituției. Fără acel dram de dăruire, fără nebunia aia frumoasă de a face un lucru bine făcut, nu ai putea să faci dacă te-ai rezuma la a fi doar un funcționar sau un personal contractual, atunci ar însemna să fii un pseudo om care lucrează înt-o instituție de cultură.
– În urmă cu două luni de zile ați promovat și a și fost aprobat Calendarul Cultural al Municipiului, cum se prezintă acesta în acest an ?
– În acest an ca și în anii trecuți avem 8 evenimete deosebit de importante, pe lângă altele de interes local. La început de aprilie avem Salonul Național de Ilustrație pentru Tineret „Protogenes”, urmează 17-19 aprilie Festivalul „de Dor de Primăvară”, Festivalul Național de Teatru „Ștefan Iordache”( momentan nu pot să spun o dată pentru că suntem în discuții cu Marius Tucă), 28mai-1 iunie Festivalul pentru copii „Fest Kids”, urmează apoi cel mai vechi festival pe care-l organizăm noi și care anul acesta se află la a 50-a ediție „Călușul Românesc”(21-23iunie), la sfârșitul lunii august avem Festivalul Național de Teatru și Film de Scurt Metraj pentru Tineret „Festin” care anul trecut a împlinit 10 ani, urmează la începutul lunii septembrie Festivalul Național de Muzică Ușoară „Radu Șerban”, iar în perioada 17 -24 noiembrie atunci când sunt Zilele Caracalului, vom avea Festivalul Național de Comedie.
-Sunt 8 evenimente de nivel național care au făcut și fac imagine localității. De la an la an, de la o ediție la alta se dorește ca nivelul acestora să crească, să aibă o altă dimensiune și mai ales o altă calitate, sunt acestea finanțate corespunzător pentru a realiza aceste deziderate ?
– De la an la an fiecare evenimet se dezvoltă și evident că acest lucru trebuie să se simptă și în fondul alocat. La momentul actual pentru ce ne-am propus pentru anul acesta zic eu că este o bugetare bună, trebuie să vedem pe parcurs dacă aceasta mai poate fi îmbunătățită. Deschiderea de care dă dovadă Administrația Locală și în special domnul primar Liviu Radu, sprijinul necondiționat pe care ni-l acordă pentru înfăptuirea unui act cultural de calitate, nu fac decât să ne motiveze și să ne încurajeze în atingerea obiectivelor propuse.
– Mult succes!