Cum setezi un aer condiționat în România ca să nu-ți distrugi sănătatea

0
446

Pe canicula din aceste zile probabil că ai vrea să setezi un aer condiționat la cea mai mică temperatură. Dar nu-i sănătos. Un expert îți explică ce temperatură ar trebui să ai, ca să te bucuri de confort și să nu riști.

Iunie a fost cea mai caldă zi din istorie, iar 2 iulie a fost cea mai călduroasă din acest an. Ei bine, în astfel de condiții, un aer condiționat e mai mult decât dorit. În timp ce oamenii fac cozi la magazine să-și cumpere un aer condiționat, e bine să știi cum folosești unul. Asta ca să nu îți distrugi sănătatea.

Acum, pe temperaturi de peste 35 de grade Celsius care se simt ca de 40 de grade, ai vrea să setezi un aer condiționat pe cât mai rece. Dar așa ceva nu-i deloc indicat. Diferența optimă de temperatură dintre interior și exterior nu ar trebui să fie mai mare de 5 grade Celsius.

Reguli de care să ții cont când folosești aer condiționat vara

Cum poate ți-ai dat seama, trecerea de la interior la exterior sau invers în zilele caniculare nu ar trebui să fie bruscă. O resimți pe propriul corp, așa că ar trebui să fii atent la acest aspect. Este necesară o mică perioadă de trecere, de jumătate de oră. În acest interval, ar trebui să deschizi geamurile, să te obișnuiești un pic cu căldura și să oprești aerul condiționat.

Trecerea bruscă de la cald la o încăpere cu aer condiționat și viceversa poate cauza probleme de sănătate, inclusiv probleme respiratorii.

În ceea ce privește temperatura optimă, în zilele când temperatura de afară este foarte ridicată, de 37-38 de grade, temperatura optimă ambientală ar trebui să fie undeva între 18 și 22 de grade. Și în acord cu ea ar trebui să setezi orice aparat. „Dacă am funcționa în permanență la aer condiționat pe 15 grade, când afară sunt 38, se oprește inima”, a explicat pentru HotNews Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Ce ar trebui să mai știi e despre întreținerea echipamentului. La aparatul de acasă trebuie curățate filtrele. Cel pe coloană centrală, din clădiri mari, inclusiv mall-uri, e necesar să existe firmă de mentenanță și filtre anti-bacteriene. În astfel de spații mari, problema e că același aer e recirculat de mai multe ori.