Cum poți lua permisul la 16 ani în România? Iată ce trebuie să faci!

0
1104

Tinerii din România, care sunt pasionaţi de maşini, trebuie să ştie că au dreptul să obţină un permis de conducere de la vârsta de 16 ani. Unde pot face şcoala de şoferi şi ce restricţii sunt impuse maşinilor pe care le pot conduce, puteţi afla din materialul următor.

Tinerii din România îşi doresc, tot mai mult, să-şi ia permisul de conducere de la 16 ani. Legea le dă dreptul să conducă maşini de capacitate mică, însă adolescenţii se lovesc de o altă problemă: în ciuda cererii, nu există suficiente şcoli de şoferi care să organizeze cursuri pentru această categorie de vârstă.

Un astfel de exemplu este Vlad, un tânăr de 16 ani care şi-a convins părinţii că ar face o economie importantă dacă i-ar cumpăra o maşină cu care să meargă la şcoală. În alte situaţii, chiar părinţii au fost cei care au insistat ca tinerii să-şi ia permisul de conducere, potrivit stirileprotv.ro.

Ce prevede legea din România

Legea le permite adolescenţilor să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi. După ce-şi iau permisul, ei au dreptul să conducă autoturisme de cel mult 550 de kilograme şi o putere a motorului de 15 kilowaţi (20 cai putere) şi pot merge cu cel mult 50 km/oră.

“Faţă de anul trecut s-a dublat numărul copiilor de 16 ani care doresc să obţină permisul de conducere şi vroiam să vă zic că ei îşi doresc mult mai mult decât cei de 18 ani”, spune patronul unei şcoli de şoferi. Din păcate, la nivel naţional, doar în zece oraşe exista şcoli de şoferi care au cumpărat maşini ce respectă normele mai sus menţionate. O altă problemă este că astfel de maşini nu prea se găsesc la vânzare în România.

Cursurile la şcoala de şoferi pentru adolescenţi sunt la fel ca pentru categoria B şi pot începe la 15 ani şi nouă luni.

Sursa: capital.ro