Cum folosești corect o placă SUP? Câteva tehnici (P)

0
132

Recent, SUP a câștigat din ce în ce mai mult interes în rândul fanilor sporturilor nautice. Vrei și tu să începi cu acest sport? Află cum să începi!

Stăpânește placa!

Pentru acest prim pas e bine să îți reglezi atitudinea față de placă încă de pe mal: ea e ușoară, tu ești mai greu, deci tu vei avea controlul. O să îți dai seama de asta încă de la prima ridicare, de pe plajă până în apă. Odată ce ai ajuns în apă, ai grijă să nu lași placa prea repede pe suprafața apei. Nu putem estima o anumită distanță de mal, pentru că totul depinde de adâncimea apei. Ca idee, ar trebui ca atunci când lansezi placa pe apă aceasta din urmă să îți ajungă cam până pe la genunchi iar aripioara din spatele plăcii să atingă ușor nisipul.

La început încearcă să echilibrezi placa din genunchi, așezându-te cu fiecare pe câte o parte a plăcii, astfel încât linia centrală a acesteia să-ți treacă printre picioare. Primul pas este să stai în echilibru, în genunchi, pe centrul plăcii. Odată ce ai reuși asta, poți face primele încercări pentru a te ridica în picioare.

E posibil să repeți acest pas de câteva ori, dar odată ce-ți iese practic ști să folosești o placă SUP! Când încerci să stai în picioare, ține mereu spatele drept și privește înainte. Nu te îndoi de la mijloc și nu privi în jos! Capul sus, privirea în față. Gata! Acum plutești pe propriul tău SUP!

Ce să faci cu vâsla?

Dacă intri pe https://sportano.ro/sup/placi-sup o să vezi că fiecare placă vine cu o seamă de accesorii. Nu te lăsa intimidat de numărul acestora, cea mai importantă pentru tine este vâsla. Despre celelalte vom discuta puțin mai târziu, în subcapitolul care urmează.

Poziția corectă a vâslei este cu concavitatea în față. Puțin contraintuitiv, pentru că pare că vâslești cu spatele, dar aceasta a poziția corectă. Vâsla trebuie să stea vertical pe direcția plăcii, nu în diagonală așa cum s-ar putea să ai tendința. O alta eroare destul de des întâlnită, este să nu folosești toată paleta vâslei – aceasta trebuie să intre cu totul în apă, altfel nu vei avea înaintarea pe care ți-o dorești. Ultimul sfat în legătură cu vâsla este că ea oferă stabilitate, funcționează ca un fel de cârjă pentru echilibrul tău pe apă, deci încearcă să nu o ridici deasupra ta atunci când simți că te destabilizezi. Pe placă, vâsla e cel mai bun prieten al tău, dacă o ții în apă.

Elemente de siguranță.

Dintre accesoriile cu care vine placa, lesa este cea mai importantă. Ea te asigură că nu pierzi placa atunci când te dezechilibrezi și că sunteți mereu împreună pe apă. Pe lângă faptul că e bine să practici paddling în zone cu salvamar și pe care le cunoști cât de cât, preferabil cu apă nu foarte adâncă, vântul este un alt element foarte relevant. Asigură-te că vântul bate înspre mal – e preferabil că avansezi contra lui spre larg, ca apoi el să te aducă spre uscat.

În afară de toate acestea, bucură-te de soare și apă, paddling e un sport destul de zen și cu impact scăzut. Recomandăm să nu mergi singur la plajă, e întotdeauna mai fun cu câțiva prieteni!