CU CĂMAȘA PRINSĂ-N BRÂU, Prezentare de costume tradiționale românești, la Muzeul Județean Olt

0
286

Miercuri, 23 iunie 2021, începând cu ora 18:00, Muzeul Județean Olt organizează o prezentare de costume tradiționale românești de sărbătoare.
”Portul popular din judeţul Olt, parte integrantă a culturii populare româneşti, constituie un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generaţiilor mesajul unei creaţii artistice autentice, cu un conţinut propriu, specific, cu o puternică amprentă de originalitate, manifestată în formă, cromatică, ornamentică.
Costumul tradiţional, depăşit treptat de formele portului adaptat noilor condiţii de viaţă, capătă în realitatea etnografică de azi un alt sens, păstrându-se ca un ansamblu rezervat zilelor de sărbătoare, nelipsit din manifestările de afirmare a creaţiei populare româneşti, atât în ţară cât şi în străinătate.
Vor fi prezentate costume tradiționale de sărbătoare, unele datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea din colecția particulară a doamnei Aurelia Iordache din Drăgășani, județul Vâlcea, dar și costume din patrimoniul muzeului, specifice celor trei zone etnografice ale județului.
În cadrul evenimentului va avea loc și o degustare de vinuri oferite de Crama Casa de Vinuri Iordache din Drăgășani, județul Vâlcea.
Șerpuite de râurile Olt și Pesceana, podgoriile CVI se bucură de pământ fertil pentru soiuri nobile de viță de vie. Savoarea vinului de Drăgășani este recunoscută de peste un secol. Acesta era premiat în Franța, patria vinurilor, chiar dinainte, însă culminează în anul 1900, la Expoziția Universală de la Paris. Prima stațiune viticolă s-a deschis la Drăgășani în perioada interbelică, în 1936.
Și pentru ca seara să fie una memorabilă, invitatul nostru, domnul prof. Constantin Ceaușu, discipol al muzicianului, folcloristului, dirijorului și interpretului Marin Brînaru, va susține un microrecital la nai.
Ca parteneri la acest eveniment avem Crama de Vinuri Iordache – Drăgășani Liceul Tehnologic „Petre S. Aurelian” – Slatina.” a declarat Managerul Muzeului, Gheorghe SMARANDACHE.