Coteana: 585 de ani de la prima atestare documentară!

0
943

Cu ocazia împlinirii a 585 de ani de la prima atestare documentară a localității Coteana, autoritățile locale, în frunte cu edilul Ionuț Dima, au organizat marți, 8 august, în parcul comunal o seara literară, cu recital de poezie, lansări de carte, momente umoristice, dar și artistice.

La acest eveniment au luat partea: Marin Ene, profesor de istorie și director al Școlii Gimnaziale „Ion Conea” Coteana, Valeru Ciurea – jurnalist și promotor al culturii județului Olt, George Smarandache – directorul Muzeului Județean Olt, Vivi Viorel Pintea – directorul centrului Județean de Cultură și Artă Olt, familia Ion și Margareta Saimac. Dar și actori de excepție ai scenei românești, precum: Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Tudorel Filimon, Vasile Muraru și Valentina Fătu.

Vă mulțumesc că ne-ați onorat, în această seară cu prezența dumneavoastră! Pe 8 august 1438, s-a amintit pentru prima dată numele localității noastre. Mai exact, astăzi sărbătorim 585 de ani de la primele documente care atestă localitatea noastră. La mulți ani, dragi coteneni! Și cum îi place unei persoane foarte dragi mie să spună: „La mulți ani, Coteana!”

Generații și generații au muncit pentru a dezvolta permanent localitatea noastră. Generații care ca trestia s-au îndoit, dar niciodată nu s-au frânt, așa cum spunea Alexandru Vlahuță. Acestea sunt generațiile noastre care ne fac mândri că suntem coteneni, care ne-au adus astăzi aici, generații care și după 1990 au dezvoltat localitatea noastră, prin diferite proiecte.

Și noi, tineretul de astăzi, vrem să continuăm ceea ce au făcut înaintașii noștri, și continuăm să dezvoltăm localitatea noastră. De acum trei ani de când dvs. ați avut în credere în mine și m-ați urcat pe scena oamenilor care dezvoltă localitatea noastră, m-am zbătut continuu pentru toate proiectele. În câteva săptămâni, vom demara un proiect, „Investim în sănătate” foarte important pentru comunitatea noastră. Este vorba despre cel mai mare centru medical din județul Olt, cu cabinete de fizioterapie, cardiologie, stomatologie, o farmacie mare etc.

Investim, de asemenea, și educația copiilor noștri, pentru că ei sunt viitorul! Reabilităm și modernizăm cu mobilier nou și table inteligente Școala Gimnazială „Ion Conea”. Dezvoltăm, în continuare localitatea, prin proiecte privind șanțurile și podețele, dar și extinderea canalizării și punerea în funcțiune a celei vechi. Construim o Stație antigrindină și Stații de încărcare mașini electrice. Și multe alte proiecte.

Toate acestea abia aștept să le pun în aplicare, iar, la sfârșitul mandatului, să vin în fața dvs. cu Platforma-program și cu o reușită de peste 90%.

Vă mulțumesc și vă aștept, pe 14 și 15 august, în aceeași locație! La mulți ani, Coteana!” a transmis primarul Dima.