Controale în carmangerii, supermarket-uri, cofetării și piețe

0
210

DSVSA Olt va demara controale în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, urmând a fi verificate pieţe agro-alimentare, abatoare şi centre de sacrificare cu activitate temporară, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, supermarketuri. Controalele în spaţiile şi locurile în care se comercializează peştele şi produsele din pescuit, vor fi intensificate în perioadele 7-10 aprilie 2022, precum și în perioada 14–17 aprilie 2022 (cu ocazia sărbătorilor religioase de Bunavestire, Florii catolice și Florii ortodoxe).

Până pe 24 aprilie, la nivelul DSVSA Olt se va asigura permanența, unde oltenii pot semnala neregulile.

Potrivit ANSVSA, sacrificarea mieilor poate fi realizată în spații amenajate și autorizate temporar.

„Sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 9-23 aprilie (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00. Decizia privind organizarea activității din punct de vedere sanitar veterinar în locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării sau prefecturi și numai dacă în aceste locuri se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU, stabilite de legislația sanitară veterinară. DSVSA judeţene şi a Municipiului Bucureşti vor permite înfiinţarea spaţiilor de sacrificare special amenajate temporar numai dacă este absolut necesar”, au transmis reprezentanții ANSVSA.