Începând de joi, 28 noiembrie și până pe 7 ianuarie 2020 Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt va intensifica acțiunile de control în perioada sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Acțiunile vizează modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc.
În acest sens, la nivelul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt sunt constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Județean de Poliţie Olt urmăresc:
- Verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.
- Verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.
De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratul Județean de Poliţie Olt, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.
- Verificarea modului de respectare a cerințelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.
- Verificarea respectării normelor în vigoare privind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit.
Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agroalimentare, abatoare, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, depozitele frigorifice, centrele de ambalare a ouălor, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).
Piețele agroalimentare sunt supravegheate de către medicii veterinari care verifică modul de comercializare al produselor alimentare, iar abaterile de la normele sanitare veterinare vor fi sancționate.
Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.
Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită este acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale (de ex. târguri de Crăciun).
La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la:
- a) verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
- b) verificarea respectării cerinţelor de igiena;
- c) verificarea trasabilităţii produselor alimentare.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt recomandă să nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul negativ la examenul trichineloscopic ( pentru depistarea parazitului Trichinella spp.). Recomandarea este valabilă şi pentru carnea provenită de la porcii mistreţi.
Examenul se efectuează atât de către medicii veterinari de libera practică împuterniciți, cât și la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).
Solicitantul trebuie să prezinte crotalia animalului și cartea de identitate proprie. Taxa la CSVSAO este de 16,76 lei.
Probele se recoltează din mușchii pilierii diafragmatici, musculatura intercostală, limbă, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.
Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, se asigură permanența la nivelul CSVSAO, programul de lucru in perioada 28.11.2019-24.12.2019 şi 28.12.2019-07.01.2020 este de luni până vineri între orele 8 – 18, sâmbată între orele 8 – 16, iar duminică între orele 8 – 14, în următoarele localităţi :
Slatina: – Piața Agroalimentară Zahana
– Piața Agroalimentară Frații Buzești
Balș: Piața Agroalimentară
Caracal: CSVSAO Caracal, vis-a-vis de Piața Agroalimentară Caracal
Corabia: CSVSAO Corabia
Drăgănești Olt: CSVSAO Drăgănești Olt
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor .
Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor sau la DSVSA Olt la numarele de telefon 0372/753837; 0372/753838.