Conducere nouă la CSM. Apărarea independenței magistraturii, obiectiv principal

0
321

În dimineața zilei de vineri, Augustin Lazăr, procuror general al României, a făcut o declarație privind următoarea ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, când se va stabili noua conducere a instituției. Acesta afirmă că este un moment foarte important pentru a demonstra responsabilitate și că obiectul principal îl reprezintă apărarea independenței magistraturii.

„Este o zi importantă, un moment de maximă responsabilitate pentru membrii CSM, atât pentru cei care vor vota, cât şi pentru cei care vor candida, şi eu am convingerea că ne-am gândit cu toţii că obiectivul cel mai important este apărarea independenţei magistraturii într-un context destul de complicat”, a spus Lazăr, la sosirea la CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este instituția cu rol de garant al independenței justiției, care propune Președintelui României numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor și veghează la buna desfășurare a activității profesionale a acestora.

Instituția a fost înființată în anul 1909 ca o instituție menită să funcționeze pe lângă Ministerul de Justiție, având atribuții consultative asupra confirmării, numirii și înaintării magistraților de orice grad, atribuții de a judeca infracțiunile magistraților inamovibili săvârșite în îndeplinirea îndatoririlor profesionale, precum și alte atribuții date prin lege.