Veşti proaste pentru angajaţii International Automotive Components (IAC) GROUP BALȘ . Şi asta întrucât conducerea companiei urmează să disponibilizeze nu mai puțin de 300 de salariați. Deja societatea a notificat, în scris, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), dar și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt cu privire la concedierea colectivă.
Dificultăţile economico-financiare şi lipsa comenzilor şi contractelor de prestări servicii, reducerea pieţei de desfacere şi a cererilor de produse îi determină pe unii patroni să ia decizii radicale în ce priveşte angajaţii. Este și cazul conducerii IAC GROUP BALȘ ( furnizor de componente şi sisteme auto) care se vede nevoită să renunțe la 300 de salariați. „ITM Olt a fost notificată de concedierea colectivă a societății IAC GROUP BALȘ. Concedierile au loc în perioada 24 august 2019-18 ianuarie 2020, în mai multe etape. Afectați de concediere vor fi 300 de angajați”, a precizat șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.
Potrivit surselor Gazeta Oltului se pare că fabrica se va muta în zona Cehia- Slovacia, acolo unde se intenționează să fie, de altfel, relocate și alte fabrici din Europa. Până la ora publicării articolului conducerea companiei nu a putut fi contactată pentru a-și exprima un punct de vedere.
Neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei
Legislația stipulează clar faptul că neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei. Potrivit Articolului 72 din Codul Muncii, în situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM-ul), cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de salariat, a unui număr de cel puţin zece salariaţi, dacă angajatorul are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi, dar mai puţin de 100. Aceeaşi prevedere se aplică şi la concedierea a cel puţin 10% din salariaţi, dacă patronul are cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300, respectiv cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul are o afacere cu cel puţin 300 de salariaţi. Conform legii, angajatorii care apelează la concedieri colective au obligaţia de a înştiinţa AJOFM, în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. În plus, patronii trebuie să acorde preaviz angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de AJOFM Olt ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditaţi în condiţiile legii. Mai mult, în vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze AJOFM Olt cu cel puţin treizeci de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. De aceste servicii de preconcediere pot beneficia la cerere, şi alte persoane ameninţate cu pierderea locului de muncă.