Concedieri masive în Olt. O mare companie dă afară sute de angajați

0
4905

Luna decembrie vine cu vești proaste pentru angajații unor firme din județul Olt. Și asta întrucât conducerile a trei societăți urmează să disponibilizeze aproximativ 360 de salariați. Deja patronii celor trei firme au notificat, în scris, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt, dar și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) cu privire la concedierile colective.

Dificultăţile economico-financiare şi lipsa comenzilor şi contractelor de prestări servicii, reducerea pieţei de desfacere şi a cererilor de produse îi determină pe unii patroni să ia decizii radicale în ce priveşte angajaţii. Este și cazul conducerii IAC GROUP BALȘ care se vede nevoită să renunțe la 226 de salariați. De asemenea, patronii a două firme de confecții din Slatina și Caracal urmează să disponibilizeze în total 128 de angajați.

 „AJOFM Olt a fost notificată de către două societăți de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din Slatina și Caracal că în luna decembrie 2019 vor concedia colectiv 128 de persoane. Mai exact, firma din Slatina urmează să disponibilizeze 96 de angajați, iar cea din Caracal 32 de salariați. Cea de-a treia societate care are ca obiect de activitate fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și a semiremorcilor din Balș urmează să disponibilizeze 226 de salariați”, a precizat Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.

Neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei

Legislația stipulează clar faptul că neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei. Potrivit Articolului 72 din Codul Muncii, în situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, angajatorul decide aplicarea măsurii de concediere colectivă, acesta are obligaţia de a notifica în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM-ul), cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de salariat, a unui număr de cel puţin zece salariaţi, dacă angajatorul are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi, dar mai puţin de 100. Aceeaşi prevedere se aplică şi la concedierea a cel puţin 10% din salariaţi, dacă patronul are cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300, respectiv cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul are o afacere cu cel puţin 300 de salariaţi. Conform legii, angajatorii care apelează la concedieri colective au obligaţia de a înştiinţa AJOFM, în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. În plus, patronii trebuie să acorde preaviz angajaţilor care urmează să fie disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de AJOFM Olt ori de alţi furnizori de servicii de ocupare din sectorul public sau privat, acreditaţi în condiţiile legii. Mai mult, în vederea realizării serviciilor de preconcediere, angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze AJOFM Olt cu cel puţin treizeci de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere. De aceste serviciile de preconcediere pot beneficia la cerere, şi alte persoane ameninţate cu pierderea locului de muncă.