Numărul copiilor lăsați să trăiască singuri, sau în grija rudelor este unul foarte mare în județul Olt. Dacă unii copii se consolează doar cu faptul că le aud vocea la telefon părinților sau le este suficient că îi văd pe aceștia prin intermediul unor rețele de socializare, pe internet, mai trist este că, alții nu mai știu nimic de ei și poate nu mai au nici măcar o fotografie cu aceștia.
Mii de copii din Olt sunt nevoiți să trăiască fără părinții lor, care, răpuși de grijile materiale, au ales drumul străinătății. În cele mai multe cazuri, unul dintre părinți alege să se sacrifice și să meargă la muncă departe de familie, dar sunt și familii în care ambii părinți sunt plecați la muncă peste hotare, în timp ce copiilor lăsați acasă le lipsește enorm dragostea de părinte.
Datele statistice arată că, la nivelul județului nostru, peste 4.800 de copii sunt nevoiți să crească fără cei care ar trebui să le fie alaturi toată viața. Îngrijorator este însă, că peste 1.700 dintre aceștia sunt lipsiţi de prezenţa ambilor părinţi, aceștia fiind lăsați în grija rudelor, ba mai mult, în grija unor persoane străine. În multe situații, toți acești părinți care aleg să meargă la muncă în străinătate nu anunță autoritățile așa cum este prevăzut în lege și tocmai de aceea, numărul acestor cazuri în care copiii trăiesc fără părinți, este cu siguranță mult mai mare. Chiar dacă am fi vrut ca rezultatul să ilustreze doar simple calcule sau cifre, situația este una care reflectă realitatea și este cu adevarat îngrijorătoare.
Astfel, mii de suflete duc o suferință care pentru unii pare să nu mai aibă sfârșit. Datorită acestui fapt, consilierii recomandă părinților să se gândească foarte bine când aleg să îi lase singuri pe micuți, deoarece consecinţele în timp a lipsei lor sunt grave, existând un mare risc ca toți acești copii să fie afectați emoțional și mai ales în procesul lor de dezvoltare, pentru că nimeni nu poate umple această lipsă imensă din sufletului acestor copii.
Cei mai afectați sunt adolescenții
Cele mai mari urmări ale acestei situatii se văd în rândul liceenilor, care suferă schimbări de comportament, datorită anturajului în care se integrează, dar și din cauza lipsei unei supravegheri stricte şi a unui sfat, sfat pe care părinții ar fi cei mai îndreptățiți să-l dea, dar aceștia nu sunt aproape să-l ofere atunci când copiii lor au nevoie, iar bunicii în grija cărora sunt lăsați sunt de multe ori depășiți de aceste situații. La nivelul județului Olt peste 2.700 de copii sunt nevoiți să trăiască fără mama lor, care i-a lăsat în grija tatălui sau chiar rudelor pentru a pleca la muncă în străinătate ca să le ofere acestora tot ce au nevoie, chiar dacă de cele mai multe ori, aceștia au nevoie doar de afectiunea mamei. Pe de altă parte, sunt multe și situatiile în care tatăl este cel care alege să se sacrifice și pleacă să cîștige mai bine peste hotare. Aproximativ 2.500 de copii cresc fără sprijinul tatălui, care ar trebui să fie capul familiei și să protejeze atât soția cât și copiii. Cele mai mai urmări ale acestor situații se văd la copiii cu vârste cuprinse între 12-20 de ani, părinții considerând însă că, la această vârstă, copiii sunt suficient de mari pentru a înțelege situația si se pot descurca singuri. Total neadevărat însă, deoarece acești copii, abia integrați în societate au cel mai mult de suferit. Potrivit specialiştilor, lipsa mamei este mai des şi mai intens resimţită de majoritatea grupului ţintă, pentru că aceasta este cea care se ocupă de îngrijirea casei și de educatia copiilor, mama fiind singura persoană a cărei afectiune nu poate fi înlocuită.
Lipsa relaţiei cu părinţii s-a dovedit a avea de cele mai multe ori efecte de izolare, scădere a încrederii în sine, scădere a rezultatelor şcolare, absenteism şi chiar abandon şcolar, lipsa implicării şi participării la acţiuni extra-şcolare,ajungând chiar la comportamente şi atitudini indezirabile social (infracţionalitate, violenţă etc). Sunt și cazuri în care copiii nu se află sub directa supraveghere a unui adult (părinte, rudă sau cunoştinţă) și astfel, aceştia nu beneficiază de un mediu familial adecvat pentru dezvoltarea lor psiho-emoţională normală. S-a evidenţiat faptul că, pentru această categorie de copii, riscurile de abandon şcolar, infracţionalitate și consum de droguri sunt mai mari. În familiile unde mama este cea plecată, fetele consumă o mare parte din timpul lor cu activităţile în gospodărie, uneori în detrimentul programului şcolar şi pregătirii temelor.
Potrivit specialiștilor, cel mai indicat ar fi ca părinţii să facă tot posibilul pentru reunirea familiei, fie acasă, fie în ţara de destinaţie și să se gândească mai mult la urmările acestui fapt, pentru că tinerii lăsați acasă, au cel mai mult de suferit.