De joi, 10 ianuarie, România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Va urma o perioadă de 6 luni, foarte importantă, dar și dificilă, pentru că acum, mai mult decât oricând, ochii Europei vor fi ațintiți asupra noastră.
Ceremonia de investire, ce a avut loc la Ateneul Român, a creat o părere extrem de favorabilă pe plan internațional asupra clasei politice românești, care a devenit, încă o dată, că știe și poate să fie solidară în momentele-cheie ale istoriei.
După acest moment istoric însă, va urma o perioadă critică, foarte importantă pentru imaginea viitoare a României pe plan extern. Ar fi și păcat ca, după nota bună obținută de diplomația română la festivitatea de joi să nu profităm de impresia favorabilă creeată pe plan internațional, ci să continuăm cu dezbinarea și vendetele politice. Politicienii români trebuie să realizeze că, vrând-nevrând, se află cu toții în aceeași barcă și trebuie, împreună, să „prindă valul” care poate să o ducă mai aproape de mal. Seriozitatea și colaborarea trebuie să ia locul „șicanelor” și certurilor „ca în curtea grădiniței” pentru că acea barcă se numește România, iar clasa politică va fi direct răspunzătoare pentru eșec, în cazul evoluției nefavorabile, așa cum va avea și cele mai mari merite, în cazul reușitei.
Întreaga conducere a Uniunii Europene a fost prezentă la Ateneul Roman pe 10 ianuarie, în frunte cu Donald Tusk (Președintele Consiliului), Antonio Tajani (Președintele Parlamentului European) și Jean-Claude Junker (Președintele Comisiei), ceea ce ne onorează și ne obligă ca stat.
România a fost reprezentată în mod strălucit la festivitatea de joi prin înaltele sale oficialități : Klaus Iohannis, președintele statului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, Florin Iordache, parlamentar de Olt și vice-președinte al Camerei Deputaților și Viorica Dăncilă, primul ministru al țării, care au îndeplinit rolul de gazde ale evenimentului istoric. Florin Iordache ne-a reprezentat onorabil județul prin discursul ținut în cadrul festivității, alături de ceilalti oficiali, suplinind cu succes absența lui Liviu Dragnea. Printre reprezentanții de vază ai Oltului la eveniment s-au numărat de asemenea Gigel Știrbu, parlamentar de Olt și Silviu Neacșu, prefectul județului nostru. Deși au fost invitați, alți oficiali din Olt au ales sa nu facă notă de prezență la acest eveniment istoric, ceea ce în opinia noastră este regretabil.
Sperăm ca în continuare politicienii noștri să ne reprezinte onorabil, pentru că nu-i nevoie să aparții unui anumit partid pentru a fi patriot. Iar patriotismul ar trebui să devină o stare permanentă, nu doar temporară (pe perioada celor 6 luni de președinție rotativă la Consiliului UE). La urma urmei, cu toții suntem români, permanent .
KARA DENIZ