Ciobanii olteni, grav afectați de coronavirus. Cât este kilogramul de miel și cum poate fi procurat

0
2113

O săptămână a mai rămas până la Paște, iar planurile crescătorilor din județ sunt date peste cap de epidemia de coronavirus. Din cauza restricțiilor, ciobanii olteni se plâng că vor rămâne cu mieii nevânduți. Centrele de sacrificare temporare din județ nu vor mai fi deschise în acest an, iar crescătorii sunt nevoiți să vândă mieii direct din ferme.

Președintele Crescătorilor de Animale Slătioara, Traian Gârtan, a precizat că ciobanii nu vor reuși să vândă nici jumătate din mieii pe care îi au.

 

„Fermierii au de vânzare foarte mulți miei, vor fi valorificați din fermă, în baza declarației. Toți vor vinde de la stână. Fermierii din asociație au aproape 4.000 de miei de vânzare, dar nu cred că îi vor valorifica pe toți. Punctele de sacrificare nu vor fi deschise. În mod normal, ar trebui să fie sacrificați prin abatoare, sunt două abatoare în județ, dar este complicat pentru ciobani. Încă nu au început să vândă. Oamenilor le este greu să ajungă în ferme, erau învățați să vină în aceste centre de sacrificare. Era ușor, le era comod. Nu s-a aprobat nicio derogare în acest an, deși noi am cerut acest lucru. Jumătate dintre miei vor rămâne nevânduți. De exemplu, oamenii știau că la târgul săptămânal din Slatina, de miercuri până sâmbătă, puteau cumpăra miei”, a spus Traian Gârtan, președintele Crescătorilor de Animale din Slătioara.

Crescătorii spun că, în acest an, prețul pentru un kilogram de miel tăiat este cuprins între 18-20 de lei.

„Prețurile vor fi tot ca anul trecut, cuprinse între 18-20 de lei. Mieii sunt foarte mari, au între 25-30 de kilograme, pentru că fermierii au început să crească rase de carne. Va fi greu să-i valorifice de la stână. Zootehnia este grav lovită de coronavirus. Oltenii din zona urbană nu vor ști exact unde să meargă ca să cumpere”, a adăugat Traian Gârtan.

Reprezentanții DSVSA Olt nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere referitor la punctele de sacrificare din județ, dacă se mai ia în calcul organizarea lor, în săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale.