CINE SUNT CEI MAI RECLAMAȚI PATRONI DIN OLT LA ITM

0
1103

Sute de salariaţi olteni au sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) , plângându-se că angajatorii le încalcă drepturile. Potrivit unei statistici realizate de către ITM Olt, de la începutul anului, instituţia a primit peste 200 de sesizări.

Toate reclamaţiile primite în acest an fac referire la problematica relaţiilor de muncă, mai concret nerespectarea de către angajatori a drepturilor derivate din calitatea de angajat sau condiţiile în care au fost încetate contractele individuale de muncă.

Din analiza celor 211 sesizări înregistrate de ITM Olt, inspectorii de muncă au concluzionat că cele mai multe petiţii au venit din partea angajaţilor firmelor de comerț. De asemenea, în topul firmelor reclamate, pe locul doi se află firmele de construcții, în timp ce pe locurile trei și patru se situează societățile de pază și protecție și agricultură.

Cele mai multe dintre sesizările primite la sediul ITM Olt vizează, în mare parte, aspecte legate de drepturi salariale neacordate la timp sau ore suplimentare neremunerate. În plus, petiționarii au mai reclamat faptul că nu le sunt acordate  sau nu le sunt plătite concediile de odihna, repausul săptămânal de două zile consecutive sau că unii angajatori refuză să elibereze anumite documente care atestă vechimea în muncă.

Pentru fiecare din aceste sesizări s-au dispus controale şi majoritatea s-au confirmat. În urma verificărilor inspectorii de muncă au lăsat măsuri cu termene ferme de realizare. Sunt însă şi situaţii în care angajatorii nici în urma măsurilor lăsate de inspectorii de muncă nu plătesc drepturile salariale către angajaţi.  În aceste cazuri se aplică sancţiuni prevăzute de Legea 8/1999, respectiv amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, pentru nerealizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă. Se întâmplă acest lucru întrucât Codul Muncii nu prevede o sancţiune în mod expres pentru neplata drepturilor salariale. Sunt şi sesizări în care foştii salariaţi reclamă prestarea unor ore suplimentare, neacordarea repausului săptămânal, aspecte care sunt foarte greu de dovedit de inspectorii de muncă întrucât dumnealor (n. red. – angajaţii) au plecat din unitatea respectivă. Inspectorii de muncă se deplasează la punctele de lucru, în schimb ne confruntăm cu reticenţa salariaţilor activi în a declara realitatea cu scopul de a se proteja”, a precizat şeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.