Cine are cea mai mare pensie specială din Olt

1
1365

Numărul magistraţilor din judeţul Olt, care s-au pensionat în ultima jumătate de an, a crescut cu încă opt. Dacă la sfârșitul anului 2019 în scriptele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt figurau un număr de 61 de pensionari pe Legea 303/2004, în prezent numărul acestora a ajuns la 69.

În timp ce mulţi dintre pensionarii olteni abia dacă se descurcă să trăiască din pensiile pe care le primesc lunar, după o viaţă de muncă, există şi o altă categorie, a celor care au muncit o viaţă la stat, iar acum au o bătrâneţe de lux. Din această categorie fac parte foştii magistraţi olteni, care încasează lunar pensii speciale de invidiat. Veniturile pe care aceştia le primesc în momentul pensionării sunt mult mai mari faţă de orice altă categorie profesională.

Astfel, cea mai mare pensie specială, acordată unui fost magistrat din Olt, echivalează cu peste 40 de pensii sociale, pensia socială fiind în prezent de 704 lei. Judecătorii sunt privilegiaţi şi în raport cu parlamentarii ori personalul auxiliar din instanţe.

În prezent, cea mai mare pensie specială din judeţul Olt revine unui fost judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție care încasează lunar 28.665 de lei (peste 286 milioane de lei vechi), după o viaţă în robă, iar la polul opus cea mai mica pensie specială este de doar 5.760 de lei.

La nivelul judeţului Olt există aproape 70 de pensionari foști magistrați care se bucură de aceste pensii de serviciu, stabilite în baza legii, asigurându-le acestora mai mult decât un trai decent şi care depăşesc cu mult pensiile care ajung lunar în buzunarele vârstnicilor. Magistraţii, după ce se retrag din serviciu, se bucură de 85% din ultimul salariu, ceea ce îi transformă în „pensionari de lux”, fapt datorat activităţii onorabile desfăşurate de aceştia.

„În Olt există 69 de pensionari foşti magistraţi, ale căror pensii de serviciu au fost stabilite în baza Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi al judecătorilor. Suma totală suportată din bugetul public pentru plata drepturilor acestei categorii de pensionari, în luna iunie 2020, s-a ridicat la valoarea de 1.258.271 lei”, a declarat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt, Iulian Smarandache.

Un simplu calcul al veniturilor acestora indică o pensie medie lunară de 18.235 de lei. Conform prevederilor art.85 din Legea nr.303/2004 cu modificările și completările ulterioare, pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime.

Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Este total nedrept! Un medic care salveaza , realmente, vieti are de 10 ori mai putin. Cu ce sunt astia mai cu mot? Este strigator la Cer! Impozitati-le pensiile drastic, altfel s-ar putea ca cei cu pensii de 30-40 ori mai mici, sa se rascoale la un moment dat. Nu va jucati cu furia poporului!

Comments are closed.