Ceremonial militar grandios la Slatina, de Ziua Armatei

0
784

Prefectura Judeţului Olt, în colaborare cu Primăria municipiului Slatina şi Garnizoana Slatina, au organizat joi un ceremonial militar religios pe platoul din faţa Monumentului „Ecaterina Teodoroiu“ (zona Stadionul Municipal „1 Mai“).

La eveniment au participat prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, președintele Consiliului Județean (CJ) Olt, Marius Oprescu, vicepreședinții CJ Olt, Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea, primarul municipiului Slatina, Emil Moț, deputații Marius Iancu și Mihai Niță, șeful Centrului Militar Județean Olt, lt.col. Marius Mariea, americani de la Baza Militară de la Deveselu, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere, dar și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județ.

 

În deschiderea ceremonialului militar religios a avut loc o slujbă de pomenire  pentru eroii căzuți la datorie pe pământ strămoșesc sau departe de țară oficiată de un sobor de preoți. În continuare reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Armatei. Despre semnificația acestui eveniment a vorbit colonelul în retragere Mihai Dumitru din partea Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Olt. Lt. colonel Marius Mariea, șeful Centrului Militar Județean Olt a dat citire mesajului șefului statului major al Apărării, general Nicolae Ionel Ciucă,  cu ocazia Zilei Armatei României. În semn de înaltă prețuire pentru activitatea și curajul lor trei veterani  de război din Olt au fost decorați prin ordin al șefului statului major cu emblema de onoare a statului major al Apărării.  Este vorba despre colonelul în retragere Mihai Dumitru, colonelul în retragere Dumitru Balaban și colonelul în retragere Vasile Gavrilă. De asemenea, despre semnificația acestei zile a vorbit și președintele Asociației Cultul Eroilor Maria Regina, filiala Olt, lt.col(r) Victor Epure. Manifestările organizate de Ziua Armatei au continuat cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor. În final a avut loc un ceremonial militar grandios – defilarea Gărzii de Onoare.

Tot joi, pe platoul din fața Instituției Prefectului Județului Olt, a fost organizată o expoziție  de prezentare a tehnicii şi echipamentelor militare din dotarea unor structuri ale Armatei României, de promovare a profesiei militare şi o microexpoziție, intituală generic, “100 de ani de Arta Tranșeelor”. Cu această ocazie Fanfara Comandamentului Forțelor Terestre ale S.U.A. din Europa și fanfara “Gabriel Chabarschi” a Palatului Copiilor Râmnicu Vâlcea au susținut un moment cultural-artistic.