Centenarul Marii Uniri, sărbătorit la Muzeul Județean Olt

0
191

Primul centenar al Marii Uniri  a fost sărbatorit luni, la Muzeul Județean Olt, prin lansarea unui film documentar realizat de istoricul Aurelia Grosu.  La festivitatea organizată de către Primăria Municipiului Slatina au participat: directorul Muzeului Județean Laurențiu Guțică, viceprimarul municipiului Slatina, Gigi Vîlceleanu, directorul Arhivelor Naționale Olt, profesor  Bogdan Bădițoiu, comandantul Jandarmeriei  Olt Drejoi Tudor Dorel.

Filmul marchează  contribuția slătinenilor la cel mai important act istoric desăvârșit de către români,  Marea Unire de la 1 decembrie 1918.  Evenimentul  a avut ca scop prin lansarea filmului să trezească în cei care îl vizionează sentimente de compasiune, emoții, solidaritate, simțire românească. Deoarece este considerat un document istoric Primăria Municipiului Slatina promite să-l susțină și să-l facă și mai cunoscut.

Directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică, a ținut un  discurs despre documentar: ,, Cred că sunteți cu toții în asentimentul meu, atunci când spun că acest film este o realizare de excepție, în anul în care România își serbează centenarul. Acest film, dincolo de echipa pe care v-a prezentat-o doamna Aurelia Grosu nu putea să apară fară contribuția decisivă a Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Slatina”

În continuare a vorbit despre film directorul Arhivelor Naționale Olt Profesor Bogdan Bădițoiu: ,, Este un film de excepție, realizat de un om de excepție, împreună cu o echipă de excepție. M-am întrebat adeseori ce are acest oraș dincolo de ceea ce vedem în jurul nostru. E clar că el emană ceva…emană ceva care-i subjugă pe toți cei care vin aici și ramân aici.”

Toți participanții la eveniment au primit broșuri în interiorul cărora se aflau DVD-uri cu filmul, pentru  a-l putea viziona în liniște alături de cunoscuți, familie și prieteni dornici de cunoașterea izvoarelor istorice.