Ce înseamnă VPIP în poker?

0
59

Pokerul a înregistrat câteva schimbări în ultimii ani. Una dintre cele mai cunoscute este apariția stream-urilor în care diverși oameni joacă poker pe platformele de streaming. Un termen relativ nou din poker este VPIP, adică prescurtarea de la Voluntarily Put Money in Pot (Investiție Voluntară în Pot).

Poți întâlni acest termen atunci când urmărești streamurile de poker de pe platforme cum ar fi YouTube ori Twitch. Pe ecran va apărea termenul VPIP. Ce înseamnă însă acest lucru? Se referă la procentul de mâini pe care un jucător decide să le joace înainte de flop. Termenul măsoară cât de des un jucător alege să investească voluntar jetoane în pot, fie prin Raise (pariere), fie printr-un Call.

VPIP este un termen important deoarece, prin intermediul său, îți poți da seama dacă un jucător este „tight” (adică alege cu atenție mâinile pe care le joacă) ori este „loose” (joacă o gamă largă de mâini). În cazul în care cineva nu foldează niciodată preflop, el va avea un VPIP de 100%. Procentul va scădea pe măsură ce el va folda preflop. E important de menționat că, dacă dai check când ești BB, acest lucru nu este luat în calcul, deoarece nu este o investiție voluntară de jetoane în pot.

Ce spune VPIP-ul unui jucător despre el? 

Cei mai imprudenți și impulsivi vor avea un VPIP foarte mare, în timp ce cei disciplinați vor avea unul scăzut. Sunt unii jucători care vor să fie implicați în cât mai multe mâini, chiar și atunci când nu este cazul, iar automat vor contribui voluntar la pot destul de des. Ei au standarde scăzute de selecție a mâinilor, iar tendința lor de a pune jetoane continuu în pot le va aduce o creștere a VPIP-ului.

În schimb, jucătorii conservatori, care joacă mult la siguranță, vor investi numai când au o mână bună. Ei se vor gândi adesea la tabelele preflop și vor miza „ca la carte”, în funcție de poziția lor de la masă. În cazul în care un jucător folosește cum trebuie tabelele respective, ar trebui să aibă un VPIP total de aproximativ 20%. Desigur, procentul poate varia în funcție de numărul de jucători de la masă. Dar concluzia este clară: VPIP-urile mici indică jucători metodici și riguroși.

E mai bine să ai un VPIP mic sau unul mai mare? Aici nu încape îndoială: indicat este să ai un VPIP cât mai mic.

La ce te ajută statisticile VPIP?

Dacă beneficiezi de statistici VPIP atunci când joci Texas Holdem pe o platformă autorizată, aceste date te vor ajuta foarte mult. Nu doar să îți clasifici mai bine adversarii, ci și să îți optimizezi propriul joc. În primul rând, trebuie să citești cât mai bine deciziile pe care adversarii le iau și să încerci să le pui o etichetă. 

Să îți dai seama cine riscă inutil, cine este un jucător slab și la cine trebuie să fii atent. Dacă vezi că la masă ai un jucător cu un VPIP mic, s-ar putea să tragi foarte ușor concluzia că este disciplinat și nu va miza dacă nu este sigur că are o șansă în mâna respectivă. Pe de altă parte, dacă dai de jucători loose, cu VPIP ridicat, ai putea specula acest lucru, deoarece el va juca o gamă mult mai mare de mâini.

În cazul în care vezi jucători cu VPIP ridicat, îți poți ajusta strategia, mărind dimensiunile de bet, raise și re-raise. Riscurile se plătesc în poker și ar trebui să profiți cât poți de astfel de jucători care nu respectă o strategie. În schimb, dacă simți că la masă ai parte de adversari „tight”, încearcă să fii mai precaut în legătură cu deciziile pe care le iei.

Un aspect important este legat și de psihologia jocului. Pokerul are și o latură emoțională în care nu toți oamenii iau întotdeauna deciziile bazate pe logică. Așa că teoria nu se respectă întotdeauna. Unii adversari te vor surprinde la un moment dat prin decizii ilogice. 

Ține cont însă că jucătorii cu VPIP ridicat au tendința mai mare de a greși, astfel că, dacă dimensionezi cum trebuie pariurile, ai o șansă bună să profiți de pe urma lor. Pariază mai serios pe mâinile tale puternice decât ai face-o în mod normal, deoarece astfel de jucători detestă să renunțe la cărțile pe care le au și să accepte că nu pot câștiga fiecare mână.