Autoritățile centrale au adoptat, la mijlocul lunii octombrie, legislația privind racordarea la sistemul de distribuție gaze naturale.
Astfel, consumatorii casnici se pot racorda gratuit la rețeaua de gaze, indiferent de distanța față de rețea.
Oltenii care doresc să facă acest lucru trebuie să trimită o cerere de racordarea operatorului de distribuție. Dosarul va mai cuprinde următoarele documente: titlul de proprietate al imobilului unde este amplasat sistemul pentru racordare, actul de identitate al solicitantului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, dacă solicitarea vine de la o persoană juridică.
Pentru persoanele fizice nu se percepe tariful de analiză a cererii de racordare.
Noul ordin ANRE 178/2020, care stabilește că racordarea este gratuită, are un capitol care se referă și la cei care au început procesul de „legare la rețea”, dar nu l-au finalizat.
Astfel, chiar dacă cererile de racordare au fost depuse la operatorul de distribuție înainte de data la care noul regulament a intrat în vigoare, oamenii care se află în această situație trebuie să știe că racordarea va continua pe baza acestui regulament, adică va fi gratuită și pentru ei. Mai mult de atât aceștia își vor primi banii înapoi în cel mult o lună, dacă nu a fost încă semnat contractul de racordare.
„Tarifele de racordare încasate în baza cererilor de racordare formulate ulterior datei de 30 iulie 2020 și pentru care nu s-a încheiat contract de racordare se returnează solicitanților în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament”, scrie în ordinul ANRE.
Totodată, dacă a fost emis deja avizul tehnic, racordarea va continua în baza noii legislații.
„Avizele tehnice de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale emise până la data intrării în vigoare a prezentului regulament sunt valabile până la expirarea termenului de valabilitate, fără a putea fi prelungite. În situația în care nu a fost încheiat contractul de racordare, în baza ATR prevăzut la alin. (1) proiectarea și execuția racordului și/sau a SRM/SR/SM/PRM/PR/PM se realizează în conformitate cu prevederile prezentului regulament”, se mai arată în ordinul citat.
După depunerea cererii de racordare, va avea loc evaluarea acesteia, urmată de stabilirea soluţiei tehnice pentru realizarea obiectivului sau conductei necesare racordării şi a racordului, proiectarea şi execuţia lucrărilor, dar şi recepţia şi punerea în funcţiune.
Finanțarea lucrărilor de racordare se face de către distribuitor, iar costurile vor fi ulterior recunoscute de ANRE, urmând a fi trecute în tarifele de distribuție a gazelor, care sunt plătite de toți consumatorii din țară.
Oltenii care se branșau la rețeaua de gaze plăteau extinderea rețelei de distribuție (câteva sute de milioane), dacă nu era în zonă conducta, branșamentul și instalația din interiorul locuinței. Practic, costurile cu extinderea reţelei de distribuţie vor fi suportate de acum înainte de operatorul sistemului de distribuţie a gazelor, iar restul costurilor rămân în sarcina consumatorului.