CÂTE CADRE MEDICALE DIN OLT BENEFICIAZĂ DE CONDIȚII DEOSEBITE DE MUNCĂ. CINE SUNT ACESTEA

0
774

Doar 13 cadre medicale din județul Olt beneficiază de condiții deosebite de muncă. Mai exact, șapte cadre medicale de la secția Radiologie a Spitalului Balș și șase cadre medicale de la secția Radiologie a Spitalului Corabia sunt încadrate în condiții deosebite de muncă.

13 cadre medicale din Olt nu se bucură numai de salarii decente, ci și de grupe de muncă care le permit să iasă mai devreme la pensie. Fără îndoială că munca acestora chiar îi îndreptățește să beneficieze de aceste avantaje.

În această situație se află șapte cadre medicale de la Spitalul Balș și șase cadre medicale de la Spitalul Corabia care beneficiază de condiții deosebite de muncă.

Astfel, pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a de muncă (condiții deosebite) aceștia beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu patru luni. De exemplu, la un stagiu de cotizare de 30 de ani, perioada cu care angajatul care a lucrat în astfel de condiții va ieși mai devreme la pensie este de 10 ani.

Locurile de muncă și activitățile cu condiții deosebite sunt cele care implică existența unor factori de risc generați de specificul activității de poliție, cu repercusiuni asupra sănătății și/sau capacității de acțiune a polițiștilor. Locurile de muncă și activitățile cu condiții deosebite, speciale și alte condiții, specifice pentru polițiști, sunt stabilite potrivit următoarelor criterii:  natura factorilor nocivi – fizici, chimici sau biologici – și efectele acestor noxe asupra stării de sănătate;  intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau de risc; durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi; existența unor condiții de muncă ce implică un efort fizic mare, în condiții nefavorabile de microclimat, zgomot intens, vibrații sau alte noxe profesionale;  existența unor condiții de muncă ce implică o solicitare nervoasă deosebită, atenție foarte încordată și multilaterală, concentrare intensă și ritm de lucru intens; existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, determinată de un risc de accidentare sau de vătămare corporală; asocierea efectelor factorilor de risc menționați.