Caracalul și-a primit călușarii

0
155

Festivalul „Călușul Românesc” a încântat din nou privirile caracalenilor, aducând pe străzile orașului o explozie de culoare, muzică și dansuri tradiționale. Evenimentul a reunit ansambluri folclorice din diverse colțuri ale României, dar și din străinătate, transformând municipiul într-un veritabil centru al culturii populare românești.

În perioada 28-30 iunie se desfășoară la Caracal cea de-a 53-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor “Călușul Românesc”, organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Caracal și Centrul Cultural Municipal “Radu Șerban”.


Vineri, 28 iunie, sute de călușari din mai multe zone ale țării: Argeș, Dolj, Vâlcea, Sibiu, Giurgiu, Caraș-Severin, Bihor dar și ansambluri din străinătate: Serbia, Bulgaria, Bosnia Herțegovina și Macedonia și-au dat întâlnire pe platoul administrativ din fața Primăriei.
Deschiderea evenimentului care a transformat municipiul în capitala călușului s-a făcut printr-o inedită paradă a portului popular.


Începând cu ora 18.00, în Parcul Constantin Poroineanu, s-a desfășurat concursul călușăresc tradițional, unde dansatorii călușari îmbrăcați în costume populare, au atras atenția și aplauzele mulțimii.

Publicul caracalean a avut ocazia să interacționeze cu dansatorii, să învețe câțiva pași de dans și să afle mai multe despre semnificația și istoria dansului călușar.


Spre seară, Constantin și Cosmin Gaciu și Taraful Iancu Jianu au oferit un spectacol folcloric de excepție.


Astăzi, 29 iunie, începând cu ora 19.00 și mâine, 30 iunie, de la ora 18.00, caracalenii dar și cei din împrejurimi sunt așteptați la Teatrul de Vară pentru a se bucura de un spectacol inedit oferit de formațiile de călușari.

Scopul principal al festivalului este promovarea și păstrarea tradițiilor populare românești, în special dansul călușar dar și facilitatea schimburilor culturale între diferite regiuni.

Marilena Vasile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.