CARACAL: SE ÎNCHIDE CEA MAI MARE ȘI PERFORMANTĂ FABRICĂ DE TRICOTAJE DIN JUDEȚUL OLT

3
28439

SC ROMANIȚA SA – 250 DE OAMENI ÎN ȘOMAJ!

A. DIRECTOR IULIANA DINOIU -PESTE 30 DE ANI LA CONDUCEREA SOCIETĂȚII DE TRICOTAJE

B. CHELTUIELI MARI: GAZE, CURENT ELECTRIC, SALARIZARE, UNA DINTRE CAUZELE OPRIRII ACTIVITĂȚII.

C. UNITATEA CARACALEANĂ DISPUNE DE PERSONAL FOARTE CALIFICAT ȘI MIJLOACE DE LUCRU PERFORMANT

D. REORGANIZAREA PRESUPUNE: DISPONIBILIZAREA DE PERSONAL , MĂSURI DE CONSERVARE A SPAȚIILOR DE LUCRU ȘI CLĂDIRILOR, EVENTUALĂ REPROFILARE A ACTIVITĂȚIIE.

E. GUVERNUL, PARLAMENTARII DE OLT N-AU MANIFESTAT NICI CEL MAI MIC INTERES ÎN AJUTORAREA SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI…

F. O CONDUCERE PERFORMANTĂ ȘI SERIOASĂ FĂRĂ DATORII ANAF, TAXE ȘI IMPOZITE, SALARIAȚI, UTILITĂȚI

Inginerul IULIANA DINOIU a ajuns în Caracal printr-o lovitură a destinului, soțul, un pilot la Deveselu, iar tânăra ingineră repartizată la noua fabrică de tricotaje din Caracal, una dintre cele mai mari din țară.

Timp de peste 40 de ani, încă dinainte de 1989, directorul Iuliana Dinoiu a condus cu profesionalism și mână de fier fabrica din Caracal.

Ca o leoaică care-și apără puii, directoarea de la Romanița SA și-a apărat salariații (de ordinul miilor) și fabrica care de fapt era casa ei, zi și noapte.

Nu greșesc când afirm că în această perioadă, ing. Iuliana Dinoiu a fost și este cea mai mare personalitate feminină a municipiului Caracal și a județului Olt.

Admirată și apreciață de salariați, colaboratori, parteneri de afaceri și nu în ultimul rând de caracaleni, ing. Iuliana Dinoiu a avut parte de lovituri cunte de familie.

Vârsta înaintată, problemele de familie li, recent, cele de serviciu au făcut-o vulnerabilă la efort și activități.

După ”Revoluție”, aceasta a avut de luptat aprig cu unii oameni politici locali care doreau să omoare unitatea, ca multe altele, pentru a dezmembra și cumpăra pe bani puțini.

Dificultățile economice naționale și ”cozile de topor” din Caracal sau de la București care doreau fabrica i-au produs mullte ”lovituri”, controale ordonate, incorecte.

Singurii care i-au fost aproape au fost salariații, edilii municipiului Caracal și o parte din presa locală.

În această perioadă, singurul om care s-a interesat și face demersuri în acest sens este primarul localității: MARIAN DOLDUREA.

Publicăm mai jos un scurt text din declarația pe care o da, în urmă cu ceva ani (unei publicații) ing. Iuliana Dinoiu, referitoare la ”cheia” succesului ei și al ROMANIȚEI SA CARACAL.

Succesul ”ROMANIȚEI” rezultă direct din devotamentul și entuziasmul echipei cu care lucrăm, compania noastră fiind în permanență la dispoziția clienților săi. Astfel, principiul nostru obiectiv este ca toți partenerii noștri să câștige alături de noi. Tindem spre perfecțiune și credem în viitorul „Romaniței”.”

Respectul față de clienții săi, atenția exclusivă acordată celor mai mici detalii, accentul pus pe calitatea produselor confecționate sunt elemente care diferențiază Romania pe piața internațională de profil.

Credem că, cel mai important lucru în relația cu clienții noștri este satisfacția acestora. De aceea, preocuparea noastră centrală constă în a urmări procesul de producție, în cele mai amănunțite detalii.

ROMANIȚA a fost înființată pe 27.01.1972, iar din anul 1990 a fost transformată în societate comercială. Din anul 1995, societatea s-a privatizat integral. Romanița, marcă înregistrată internațional este un partener de incredere, foarte apreciat pentru branduri bine cunoscute, de exemplu: H&M și Primark.

Din punct de vedere tehnologic, fabrica de confecții din Caracal, este una foarte avansată, cu stații de lucru bine echipate. Dispune de personal excelent instruit, pregătit și cuexperiență. Toate acestea, la care se adaugă o conducere performantă, oferă în mod sigur și constant o capacitate mare de producție.

Fundația solidă, profesionalism și calitatea produselor realizate au adus faima și recunoaștere internațională. Brandurile cu care a lucrat și încă ține legătura sunt faimoase: John Adam, TESCO, ASDA, C&A, suedezii de la H&M, Zara, NEXT, Canada, Yessica, Tesco etc. Numai pentru H&M, Romanița SA a produs peste 20 de milioane de articole, în principal bluze, fuste, rochii care au fost exportate în Anglia, Germania, SUA etc.

Au fost perioade când la fabrica din Caracal lucrau peste 1500 de femei și se produceau peste 4 milioane de piese pe an sau aproape 500.000 de piese pe lună (în anul 2008).

CAUZELE CARE AU DUS LA MOARTEA INDUSTRIEI DE TEXTILE ȘI TRICOTAJE DIN ROMÂNIA ȘI OLT

La conducerea executivă a SC ROMANIȚA SA Caracal se află inginerul Victorița Predescu care într- discuție recentă ne-a declarat că, intradevăr unitatea intră într-o perioadă de reorganizare și de găsirea unor soluții de reîncepere a activității.

”…suntem printre puținele societăți comerciale de profil din România care a rezistat și nu și-a închis porțile.

Problemele au devenit grave pentru noi, de câțiva ani, din mai multe cauze: pătrunderea pe piață europeană și românească a produselor de confecții din China și Turcia, la niște prețuri foarte mici.

De asemenea, în România au crescut foarte mult cheltuielile materiale, deenergie electrică și gaze, cu salarizarea. 

Mulți dintre beneficiarii noștri tradiționali pentru care lucram, din această cauză, s-au orientat către alte destinații, în special Asia, unde forța de muncă este ieftină, cheltuielile de producție mai mici, față de România.

Este foarte greu să mai facem față acestei situații și patronatul a dispus să luăm măsuri speciale de redresare și reorganizare.”

Începând cu data de 1.12.2023, fabrica oprește producția, cei mai mulți dintre salariați vor intra în somaj, conform prevederilor legale, rămânând în jur de 25 de persoane care să asigure condițțile necesare de conservare a clădirilor, spațiilor interioare și de pază, protecție.

Noi facem eforturi pentru găsirea unor soluții, de reprofilarea producției, cu dorința de a repune unitatea în funcțiune. 

Faptul că avem oameni foarte bine pregătiți, cu experiență ne determină să găsim o soluție la această problemă. 

M-ați întrebat dacă ne-a abordat cineva în această perioadă care să ne întrebe ce se întâmplă sau să ne vină în ajutor…!
Din păcate, cu excepția domnului primar al municipiului Caracal, Marian Doldurea, pentru care avem un mare respect pentru ce a realizat în acești patru ani, nimeni nu ne-a călcat pragul sau să ne contacteze.

Nici parlamentarii de Olt, miniștrii sau oameni politici importanți n-au catadicsit să fie interesați de cei care-și pierd locurile de muncă sau de societatea noastră cu o tradiție de peste 50 de ani.

Vreu să vă răspund și la celelalte întrebări, printre care la aceea că, oprim activitatea, dar ne-am achitat toate datoriile către salariați, ANAF, taxele și impozitele, banci…

Dorința, directorului general doamna inginer Iuliana Dinoiu, a noastră este aceea de a găsi o soluție pentru redeschiderea fabricii și sper să realizăm ce ne-am propus! Să auzim de bine”.

Întradevăr, după 50 de ani, una dintre cele mai performante societăți comerciale din județul Olt se alătură ”surorilor” ei care și-au închis definitiv porțile!

Ne surprinde faptul că, nimeni dintre oamenii politici olteni, influenți și de-ai locului nu au încercat măcar să afle problemele fabricii și ale oamenilor care lucrează aici.

Regretați!

P. Calciu

3 COMENTARII

  1. Felicitări Doamna Director! Sunteți un adevărat profesionist! Oameni ca dvs. ar trebui sa fie secretari de stat, dar din păcate România experimentează cea mai neagra perioada, fiind hăituiți de acești CRIMINALI, care sub influenta șpăgii au coalizat cu mafia.
    Lichelele care va reprezinta județul ar trebui izgonite din judet, și nu fac excepție de la ceea ce se întâmplă în toată tara.
    România sub patronajul lor s-a ales cu termocentrale închise, fabrici rase de pe fata pamantului, învățământ distrus, sănătate doar cu bani.
    Trebuie data o lege care sa protejeze fostele situri industriale și fostele fabrici de mafia imobiliara, astfel încât fostele situri sa ni poată fi transformate în proiecte imobiliare, spatii comerciale, depozite, etc.
    Pt fabrica ar trebui căutate noi oportunități în materie de modele astfel:
    -producerea de produse de calitate medie pt piață de larg consum, deoarece ceea ce exista azi este de proasta calitate, ieftinituri din China;
    – confecționarea de pantalon barbati model clasic elegant, din stofa, nu din PET-uri;
    – pantaloni barbati model casual elegant, dar de bun simt, nu croiala ce este pe piața parca ar fi pt poponari;
    – geci pt barbati modele elegante din tercot, etc;
    – sacouri elegante barbati;
    – blue Jens (pantalon + geci)barbati și femei, din materiale premium + croiala eleganta, deoarece cea ce exista pe piața de larg consum sunt de proasta calitate.
    – costume office( birou) pt barbati și dame;
    – șepci englezești, genți tip diplomat, genți pt postasi, genți pt laptoop-uri, ghiozdane tip rucsac, haine office pt companii tip curierat;
    – costume tip trening elegante pt călătorii în natura;
    – pachete complete casual.
    + Aplicatie inteligenta prin care sa introduci dimensiunile corporale și sa îți caute direct produsul care ți se potriveste, sau sa poată fi executat la comanda prin online!
    Firma dvs ar putea fi ajutorata prin: montaj panouri fotovoltaice pt producerea de energie electrica, panouri de producere apa calda, un audit energetic care sa vă ajute la subvenționare pt: inlocuire iluminat, achiziție echipamente compensare energetica reactiva, achiziție noi cazane de apa calda și abur, chiar conversie pe peleti combinați cu boabe de porumb, etc.

  2. Păi, parlamentarii cum să afle problemele fabricii?
    Ei sunt foarte ocupați cu războaiele altora, problemele agriculturii și economiei Ucrainei, Izrael, dulapul de la Cotroceni, a luat-o spre Africa și tot așa.
    De vina suntem noi toți, care stăm cu androidul in mână și încurajăm pe alții din pat, să o țină tot așa !

Comentariile sunt închise.