După lovitura de stat din decembrie 1989, mai multe ramuri industriale și agricultura românească au fost distruse, printr-o acțiune concentrată a capitaliștilor, interesați să-și impună interesele lor economice și în țara noastră.
Sunt peste 1000 de mari unități de interes național care au fost rase de pe suprafața pământului, ori vândute pe nimic și închise sau cele mai rentabile (vezi ALRO SA Slatina), exploatate de grupuri de interese străine. Pentru cei interesați, prezentăm mai jos o listă cu cele mai importante unități din România, care după 1989, au fost distruse, vandalizate sau închise.
Nici județul Olt nu a scăpat de acest coșmar, cele mai multe unități de interes național fiind distruse sau închise în Caracal, Corabia, Balș, Drăgănești-Olt.
Slatina, în mod miraculos, nu numai că a reușit să salveze multe dintre ele, dar a atras și alți investitori imporatanți (Pirelli Tyres, Prysmian SA).
Mii de oameni din Caracal și zona apropiată lucrau la ROMVAG, OLTYRE SA (Fabrica de Anvelope), ROMANIȚA, SUINPROD SA ș.a. Fabrica de vagoane ROMVAG din Caracal devenise cunoscută pe mai multe continente, produsele de aici fiind exportate în zeci de țări, apreciate la… superlativ. Acum este o ruină, noul patron străin neavând de gând și nici un interes să o modernizeze sau să o reprofileze pentru altă activitate productivă.
Cea de-a doua mare unitate industrială Fabrica de anvelope (OLTYRE SA) a ajuns inițial – după ce a fost căpușată – pe mâna fotbalistului Gică Popescu, incapabil să o mențină în funcțiune. Ulterior, aceasta a vândut acțiunile, majoritar devenind un caracalean de obârșie, care trăiește prin București și prin țări… calde (GIGI ȘTEFĂNESCU). Și această întreprindere este închisă, mai are doar câțiva salariați care, în condiții „deosebite de lucru” mai fac niște garnituri, cum ne explica un muncitor „angajat” aici.
SUINPROD SA – una dintre cele mai moderne și mari unități de creștere a porcilor din România – practic a fost rasă de pe suprafața pământului. A ajuns să fie cumpărată de un om de afaceri străin, devenind groapa de gunoi a orașului. Nimeni – și nu înțelegem de ce organele noastre cu atribuții pe această problemă nu intervin măcar acum, în ultimul ceas – nu urmărește și trage la răspundere pe cei care nu și-au respectat obligațiile din caietele de sarcini, din contractele încheiate, prin care au cumpărat aceste unități.
În cele mai multe cazuri, s-au prevăzut obligații clare pentru cei care le-au achiziționat, clauze de reziliere a acestora. Din câte știm, la niciuna dintre cele două unități industriale, ROMVAG SA și OLTYRE SA, nu s-au respectat prevederile legale. Acestea au devenit mormane de betoane (fierul și alte metale s-au vândut pe bani mulți) și focare de infecție pentru rozătoarele care migrează către locuințele oamenilor.
Nu suntem în măsură să dăm indicații oficialităților, la nivel național și local, dar ceva trebuie făcut pentru ca cei care au cumpărat asemenea obiective industriale să-și respecte obligațiile asumate sau să le dea o destinație economică. Credem că, oamenii noștri politici, edilii și parlamentarii trebuie să caute o modalitate legală prin care sa-i oblige pe noii patroni sa reabiliteze obiectivele sau să le pună la dispoziția administrațiilor locale, cu titlu gratuit, dacă nu sunt capabili să le gestionaze.
Este un punct de vedere al redacției, împărtășit de multă lume, dar din păcate, legislativul/politicul nu sunt încă interesați de acest subiect.