Canicula rămâne în Olt

0
136

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări cod galben si portocaliu de căldură persistentă și instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Un cod portocaliu emis pentru intervalul de valabilitate 28 iulie, ora 03:00 – 28 iulie, ora 22:00, de instabilitate atmosferică accentuată, privește nordul Olteniei și al Munteniei, Carpații Meridionali și de Curbură. Local în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Un cod galben a fost emis pentru 28 și 29 iulie, de val de căldură, disconfort termic ridicat. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul, nord-vestul și local în centrul și sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 32 și 37 de grade.

Sâmbătă 30 iulie disconforul termic va fi ridicat în sud, centru și est, unde vremea va fi local caniculară, însă din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.