Calvarul oamenilor din Negreni-Scornicești, departe de a se fi încheiat. Dosarul Premium Porc, strămutat la Tribunalul Mehedinți

0
1396

Aproximativ 20 de oameni din cartierul Negreni ce aparține de orașul Scornicești au venit joi la Tribunalul Olt unde urma să se judece apelul formulat de societatea Premium Porc împotriva sentinței date de Judecătoria Slatina care obliga societatea să-și mute activitatea de creștere a porcilor din localitatea Negreni, județul Olt, astfel încât distanța dintre hale și locuințele reclamanților să fie de minim 1500 de metri. Deși înainte de intrarea în sala de judecată cetățenii din Negreni erau încrezători că acest calvar, pe care îl trăiesc de ani buni, va lua sfârșit, din păcate, la ieșirea din sala de ședințe situația acestora s-a complicat și mai tare. Și asta pentru că între timp Curtea de Apel Craiova a admis cererea de strămutare a dosarului formulată de către Premium Porc. În consecință magistrații Tribunalului Olt au dispus, joi, scoaterea cauzei de pe rolul instanței oltene și înaintarea către Tribunalul Mehedinți.

De mai mulți ani, locuitorii din cartierul Negreni din orașul Scornicești se luptă cu conducerea societății daneze de creștere a porcilor, ,,Premium Porc Negreni’’și cu unele instituții ale statului român privind amplasarea la distanță foarte mică a halelor de producție față de casele de locuit și, implicit cu poluarea de care au avut parte în tot acest timp. Astăzi (n.r. joi 4 octombrie) se judecă apelul în litigiu cu Premium Porc în care la Judecătoria Slatina s-a dispus ca societatea să-și mute unitatea de producție și creșterea porcilor la o distanță de 1.500 de metri cum este prevăzut în lege. În prezent dumnealor se găsesc la 70 de metri de prima casă, și-au permis să contamineze un iaz cu reziduri fecaloide, lucru care a determinat infestarea pânzei freatice. Oamenii consumă apă nepotabilă, respiră aerul infestat, solul este infestat și gradul de îmbolnăvire este foarte mare. În afară de acest lucru au apărut decesele premature cauzate de boli provocate de infecții, urmare a procesului tehnologic pe care dumnealor îl au. Această situație persistă din 2013 numai că se agravează pe zi ce trece. Și aici aș face o remarcă. Dacă în 2016 în comunitate se înregistrau 5 decese care aveau cauză precisă îmbolnăvirile prin contaminare cu hidrogen sulfurat și compușii chimici de la această zonă poluată în numai doi ani de zile numărul acestor decese s-a dublat, a declarat Constantin Bitu, unul dintre locuitorii cartierului Negreni.

Bitu susține că în prezent această cauză se judecă sub presiuni politice.

Ceea ce este foarte grav sunt condițiile în care această cauză se judecă, sub presiuni politice. Ne găsim în situația când Guvernul României este asaltat de cereri din partea lui Pro Agro și alte asemenea entități care nu cer  nimic altceva doar abrogarea ordinului 119 care reglementează distanțele între asemenea unități de producție și populație. Această unitate a funcționat pe autorizație nelegală din 2007, s-a transferat autorizația de la o unitate care era desființată de drept prin faliment, iar autorizația care au primit-o exclude în totalitate ordinul 119. Ceea ce intră în lumea ciudată a justiției este următorul aspect de care populația se sperie foarte mult pentru că nu este vorba despre un proces obișnuit. Aici oamenii își revendică mai mult un drept natural, decât dreptul pozitiv, adică dreptul natural la viață pentru că încet încet viața oamenilor este măcinată și această comunitate este decimată. Aș vrea să vă relatez cum în mod samavolnic se caută tot felul de breșe. Dacă la județul Olt s-au întâlnit cu o fermitate și o seriozitate a judecătorilor este pentru prima dată când în justiția română după două respingeri a cererilor de strămutare este admisă cea de-a treia, dar în condiții oculte în care s-au falsificat actele de procedură încât noi intimații nu am avut acces la proces . Ni s-au înmânat citațiile și actele procedurii la patru ore după ce s-a judecat cauza, a adăugat Constantin Bitu, unul dintre locuitorii cartierului Negreni.

Cetățenii din Negreni sunt dispuși ca, în cazul în care instanțele din România nu le vor face dreptate, să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Am încredere în justiția din Olt pornind de la soluția dată la Judecătoria Slatina care s-a bazat exact pe legea care ne apără, ordinul ministrului 114 din 2000, art.10,11 și 12, care ne ajută să ne păstrăm sănătatea intactă, să nu mai suportăm aceste consecințe ale fermei care s-a instalat în satul nostru cu bunăvoința unor persoane pe care le-aș putea numi «cozi de topor». Dacă nu aveau acest acord inițial noi am fi fost scăpați de orice necaz pentru care ne luptăm astăzi. Am deplină încredere în justiția de la Olt și dorim să se judece aici să nu mai fim trambalați pe nu știu unde în țară că acolo s-ar judeca mai bine. Practic astăzi este un moment istoric pentru satul nostru. Deci ori suntem salvați de această catastrofă ecologică care se produce la noi, ori suntem hotărâți să ajungem până la CEDO să ne apărăm acest drept pentru un mediu curat, pentru o viață sănătoasă, să nu mai suportăm aceste consecințe că nu este normal așa ceva, a declarat Eugeniu Voiculescu care locuiește la aproape 200 de metri de această fermă și îndură acest coșmar de patru ani de zile.

Cătălin Bratu, un alt localnic din Negreni, susține că această situație se datorează incompetenței autorităților și corupției.

 S-a ajuns în această situație din cauza incompetenței autorităților și corupției, în contextul în care România este o c…ă și guvernul este proxenetul care vinde. Adică în secolul 21 să vină alții să facă ce vor în țara ta, pe legile tale, pe Constituția ta este strigător la cer, a declarat Bratu.

Și Elena Pamela Durlă, educator și asistent medical generalist, din Negreni, dorește să-și crească copiii într-un mediu sănătos, fără poluare. Eu cred că în primul rând contează foarte mult să susținem viitorul acesta țări constând în copiii noștri care au dreptul la o viață normală și să respire un aer foarte curat ceea ce la noi nu este posibil din cauza compușilor chimici care sunt emanați atât în aer și apa care este foarte poluată. Sunt extraordinari de mulți factori care sunt nocivi pentru noi în zonă, a conchis Durlă. Numai că speranțele locuitorilor, că acest calvar pe care-l trăiesc urma să ia sfârșit, joi, odată cu judecare apelului, s-au năruit în momentul în care magistrații de la Tribunalul Olt au anunțat scoaterea cauzei de pe rolul instanței oltene și înaintarea dosarului la Tribunalul Mehedinți, în urma cererii de strămutare admisă de Curtea de Apel Craiova. În final oamenii din Negreni ne-au mai declarat că sunt dispuși să cedeze câteva suprafețe de teren pe care le dețin societății Premium Porc, fără pretenții financiare, numai ca aceasta să se mute pe un alt amplasament care să nu mai creeze disconfort locuitorilor.