BULUC LA ITM OLT. VEZI MOTIVUL

0
768

Din ce în ce mai mulţi olteni au început să-şi cunoască drepturile la angajare. O demonstrează faptul că, zilnic, în medie 5-10 persoane vin la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt pentru a se interesa dacă patronii le-au încheiat contracte de muncă. Anul trecut, peste 2.200 de olteni s-au adresat ITM Olt pentru obținerea unor astfel de informații.

Dacă vă aflaţi în situaţia în care v-aţi angajat de curând şi nu ştiţi dacă patronul a înregistrat contractul pe care v-a pus să-l semnaţi, puteţi să verificaţi legalitatea documentului. Nelegalizarea relaţiilor de muncă înseamnă vechime mai puţină în muncă şi pierderea unor sume importante la calcularea pensiei. Practic, un contract de muncă neînregistrat înseamnă lipsa plăţii contribuţiilor sociale, a vechimii şi lipsa asigurării medicale. Deocamdată angajaţii nu au acces la registrul electronic, dar pot verifica dacă un contract de muncă este înregistrat oficial. Orice persoană care nu ştie dacă are un contract legal de muncă poate afla gratuit dacă acesta apare în baza de date a ITM.

Contractul individual de muncă trebuie să fie transmis în REVISAL, cu cel puţin o zi lucrătoare anterioară începerii activităţii de către acea persoană. Articolul 16 din Codul Muncii spune că angajatorul este obligat să înmâneze un exemplar din contractul individual de muncă. Dacă nu s-a realizat acest lucru şi are suspiciunea că lucrează fără a avea încheiat contractul de muncă, în sensul că doar l-a semnat, dar angajatorul nu i l-a dat, poate solicita de la ITM, prezentându-se personal cu actul de identitate şi îi comunicăm dacă are sau nu contract de muncă activ. Practic, aproximativ 5-10 persoane apelează zilnic la instituția noastră pentru astfel de informații fapt care ne determină să constatăm că eforturile noastre în a mediatiza atât drepturile cât și obligațiile salariaților și angajatorilor au avut efect. Facem precizarea că primirea la munca a unei persoane fără încheierea contractului de muncă în formă scrisă constituie contravenție și se sancționează cu amendă în valoare de 20.000 de lei”, a precizat șeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.

Trebuie spus că, pentru obţinerea acestor informaţii, nu se percepe niciun fel de taxă. În anul 2019 au fost înregistrate 3.500 de cereri, în timp ce în 2018 au fost înregistrate 2.228 de cereri.