Atenție! Se schimbă denumirea carburanților de pe 12 octombrie

0
639

Decizie fără precendent a autorităților. Schimbarea uriașă vine chiar de la Uniunea Europeană și va fi făcută pe 12 octombrie. Măsura se va aplica în Turcia, cât și în toate statele Uniunii Europene.

De luna viitoare se va schimba denumirea carburanților. Decizia a fost luată în scopul de a facilita lucrurile pentru orice persoană care călătorește pe continent să se aprovizioneze cu carburantul de care mașina sa are nevoie. Aceasta va avea la dispozițiemai multe informații despre conținutul sortimentelor.

Potrivit auto-bild.ro, mașinile pe benzină vor folosi carburanții notați cu litera ”E” și această literă va fi încadrată într-un cerc. E vine de la etanol. Litera va fi urmată de două cifre. Astfel, dacă veți găsi E5, într-un cerc deasupra pompei, înseamnă că veți cumpăra benzină de 95 sau de 98 care are maximum cinci procente etanol.

Benzina E10 va fi de 95 sau de 98 și cu 10% etanol în compoziție.

Se atrage atenția asupra cantității de etanol care poate avaria autoturismul. Mai mult, doar vehiculele compatibile cu E85 vor putea să alimenteze cu acest sortiment de benzină, care conține 85% etanol.

Motorina va fi notată cu litera ”B” ce va fi integrată într-un pătrat. B-ul vine de la procentul de bio-diesel din motorină. Vom avea motorină B7 pentru început, dar pe viitor va apărea și motorină B10, dar și sortimentul XTL. Acesta reprezintă motorina sintetică, o invenție realizată deja de mai multe companii.

Rombul va fi simbolul geometric pentru toți carburanții alternativi, notează Fuel Identifiers. H2 va fi prezent la pompele speciale de alimentare cu Hidrogen, în timp ce pompele de GPL vor fi singurele care nu își schimbă numele, dar vor avea cele trei litere într-un romb. Pompele de gaz natural lichefiat vor avea avea inscripția GNL într-un romb, iar cele cu gaz natural comprimat vor avea GNC în aceeași formă. scrie sursa citată.

Sursa : bugetul.ro