Astăzi, 21 iunie, biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Iulian din Tars, cel care și-a mărturisit credința cu mult curaj și care a primit moarte mucenicească la doar 18 ani.
Născut în cetatea Anazarvia, acesta făcea parte dintr-o familie înstărită, tatăl acestuia fiind un senator păgân, în timp ce mama sa se închina lui Dumnezeu. Tatăl acestuia s-a stins din viață, iar Sfântul Mucenic Iulian decide că este cel mai bine să se mute alături cu mama sa în Tarsis.
În orașul în care s-au mutat, femeia decide să își boteze fiul și să îl crească în creștinism, astfel l-a învățat toate învățăturile Domnului.
În această perioadă se afla la conducere Dioclețian, iar acesta a decis ca toți creștinii să fie arestați, iar printre aceștia se afla și Sfântul Mucenic Iulian. Sfântul Mucenic Iulian a fost adus în fața guvernatorului Marcian pentru a fi supus la judecată, iar deși acesta a încercat în nenumărate rânduri să îl facă pe băiat să renunțe la credința sa, Iulian a rămas de neclintit.
Următoarea perioadă din viața Sfântului Mucenic Iulian a fost plină de chinuri și torturi, deoarece un an întreg acesta a fost plimbat prin toate orașele Cilicie, locuri în care a fost supus la torturi inimaginabile și la interogări.
Mama acestuia se afla întotdeauna alături de fiul ei și se ruga la Dumnezeu să îl ajute în aceste momente de suferință. Mama sfântului Iulian l-a mințit pe guvernator pentru a ajunge la fiul ei, spunându-i că îl va convinge să renunțe la creștinism.
Atunci când Sfântul Mucenic Iulian a ajuns în cetatea Egea Sfântul, a fost adus în fața guvernatorului, pentru a vedea dacă acesta s-a răzgândit. Văzând că acesta nu renunță la credința sa, guvernatorul decide să îi taie tălpile femeii și să îl lege pe Sfântul Mucenic Iulian într-un sac plin de nisip și șerpi veninoși, urmând să fie aruncat în mare, potrivit pravila.ro.
Sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Iulian au fost aduse de valuri la mal, iar credincioșii le-au gasit și le-au îngropat cu cinste la Alexandria, în anul 290. Moaștele au fost mutate după un timp în Antiohia.
În predica sa la Sfântul Mucenic Iulian, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Din gura mucenicului ieșea glasul lui cel sfânt iar împreună cu glasul și o lumină care lumina mai puternic decât razele soarelui […] Luați un om bolnav, indiferent cât de groaznic, un posedat de diavol sau care și-a pierdut mințile și aduceți-l la racla în care se odihnesc rămășițele sfinte ale acestui sfânt și veți vedea cum demonul sare și fuge de la om, ca și ars de foc”.