Asigurarea auto – Șoferii nu sunt obligați să aibă la ei dovada poliței RCA

0
484
SONY DSC

Asigurarea auto obligatorie nu trebuie neapărat să fie în posesia șoferului atunci când agentul de Poliție solicită controlul actelor.

Potrivit unei decizii luate anul trecut de o instanță din România, conducătorii auto nu au obligația de a deține asupra lor dovada asigurării de răspundere civilă auto (Asigurarea RCA) și nici nu trebuie să o prezinte organului de poliție la controlul actelor.

Decizia este definitivă, iar concluzia la care a ajuns instanța este valabilă chiar și în contextul noului cadru al RCA.

Conducătorii nu sunt obligați să aibă asupra lor dovada asigurării auto și nu trebuie să o prezinte polițistului atunci când acesta solicită controlul actelor, potrivit unei decizii definitive a Tribunalului Sălaj. Concret, în anul 2015, un șofer a fost amendat pentru că nu a avut asupra sa polița de asigurare auto, la controlul organelor de poliție.

În aceste condiții, conducătorul auto a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție și a obținut anularea actului administrativ în 2016, iar în ianuarie 2018, instanța de apel a respins calea de atac formulată de inspectoratul de poliție.

Instanța de prim grad (judecătoria) a decis că nu există nicio prevede expresă care să-l oblige pe conducător să aibă asupra sa dovada asigurării auto, nici în contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, în prezent abrogată și înlocuită de noul cadru RCA – OUG nr. 54/2016), nici în al OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ori al regulamentului de punere în aplicare a acestei ordonanțe.

Sursa: auto-bild.ro