Pentru aniversarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede – 2 februarie 2018, Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt va organiza în data de 1 februarie 2018 la Școlile Generale din comunele Cungrea și Verguleasa, activităţi de educaţie ecologică a elevilor din cadrul acestor școli, având ca tematică protecţia zonelor umede. Elevii participanți sunt înscriși la Cercul “Protecția naturii” din cadrul Palatului Copiilor “Adrian Băran” din Slatina.
La finalul activităţilor elevii împreună cu specialişti ai APM Olt vor face o vizită în zona lacului de acumulare Strejești, care face parte din zona umedă Valea Oltului Inferior, pentru observarea şi identificarea speciilor de păsări şi a habitatelor suport ale acestora.
În fiecare an pe 2 februarie se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea în anul 1971, în Iran, a Convenţiei de la Ramsar, denumită şi Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională. în special ca habitat al pasărilor acvatice. Acest document a fost ratificat de România prin Legea nr. 5 / 1991.
Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte şase metri.
Desemnarea unor zone umede ca situri Ramsar este o recunoaştere a importanţei acestor zone ca resurse de mare valoare economică, naturală, ştiinţifică şi a rolului lor multiplu în menţinerea calităţii mediului prin: reglarea ciclului hidrologic, purificarea apei (zonele umede filtrează şi rețin poluanţii), diminuarea efectelor secetei și a inundațiilor (luncile inundabile stochează apa atunci când nivelul râurilor cresc, apoi o eliberează treptat când acesta scade contribuind la reducerea riscului la inundații), alimentarea pânzei freatice, menţinerea fertilităţii solului, reducerea eroziunii solului, îmbunătăţirea microclimei, asigurarea condiţiilor de viaţă pentru numeroase specii de faună sălbatică, zone de recreere, etc.
Pe teritoriul judeţului Olt, de remarcat sunt zonele umede din luncile Oltului şi Dunării Inferioare, care se constituie ca habitate cu valoare recreaţională, peisagistică, ecologică şi economică.
Bazinul Oltului se extinde nu numai la nivelul râului Olt, ci şi la luncile, mlaştinile şi bălţile temporare ale afluenţilor săi, al căror rol este indispensabil pentru menţinerea numeroaselor specii de plante şi de animale, pentru circuitul hidrologic natural şi păstrarea climatului local.
Ele servesc ca medii de viaţă pentru organisme, locuri de pontă pentru peşti, amfibieni sau păsări, contribuie la menţinerea echilibrului ecologic etc. Flora şi fauna acestor zone se încadrează în flora şi fauna caracteristice zonelor joase de câmpie cu elemente de floră si faună larg răspândite pe întreg teritoriul ţării.
Tema din acest an sub care se celebrează această zi, ”Zonele umede pentru un viitor urban durabil”, este o temă ce trebuie să atragă atenţia tuturor asupra importanţei utilizării acestor zone într-un mod durabil, astfel încât acestea să constituie o sursă de existenţă atât pentru generaţiile prezente cât şi pentru cele viitoare.