Apa din patru șipote din Caracal nu este bună de băut

0
466

Direcţia de Sănătate Publică Caracal a anunțat, vineri, că apa din patru șipote ale municipiului Caracal nu este potabilă, fiind constatate depăşiri ale parametrilor de calitate.

În urma controlului cu laboratorul a calității apei conform buletinelor de analize sanitare din data de 27.08.2018 a următoarelor sipote: Stadion, Club Sportiv Școlar, Fost Club 48, A. Caracalla Nr.4 – lângă Bl. K va informam ca la toate cele 4 probe de apa recoltate se constata depășirea la parametrul nitrați(valori de 78,3 pana la 99,1 mg/l fata de max. 50mg/l) iar microbiologic bacteriile coliforme au valori peste 300/100ml, fata de valoarea normala 0/100ml, E coli – valori 150-170UFC față de valorile normale 0/100ml, situație ce reprezintă pericol pentru sănătatea consumatorilor apei din aceste surse, se precizează într-un comunicat al DSP Caracal.

În acest context DSP Caracal a înștiințat autoritățile locale ca în zonele respective să ia măsuri prin care populația să fie informată că apa nu este bună de băut.În acest context, conform HGR 974/2004, art.50, pct.7 aveti obligatia de a afisa la loc vizibil si protejat înscrisul ”Apa nu este bună de băut”, pentru toate cele patru șipote investigate”, se mai arată în comunicat.

În legătură cu această situație viceprimarul municipiului Caracal, Octavian Stănescu, a declarat pentru Gazeta Oltului că este vorba despre apa de la cișmelele din cele patru zone. „ De patru-cinci ani se publică astfel de anunțuri. Se fac analize și după ce ne vin rezultatele acestor analize se imprimă pe șipotul respectiv, conform legii, că apa nu este bună de băut.  Este vorba de apa din pânza freatică. Anual se fac și unele din ele s-au mai închis, altele încă mai țâșnesc puțin câte puțin și suntem nevoiți să facem analizele. Mesajul cu apa nu este potabilă se inscripționează pe afișe care se lipesc pe peretele șipotului respectiv. Noi, autoritățile avem obligația de a afișa la aceste șipote aceste plăcuțe prin care se atenționează populația că apa nu este bună de băut. Ele datează de zeci de ani aceste cișmele, șipoturi cum le spun oamenii numai că în momentul de față din cauza tratamentelor pe care le fac  unii dintre localnici de pe raza acestui șipot, tratează terenurile, sunt infiltrații în teren, și apa nu este bună de băut ”, a precizat viceprimarul municipiului Caracal.

Ilie Bîzoi