Angajații ISCIR, salarii de mizierie, dar muncă multă

0
475

Inspectorii de la Inspecția Tehnică ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) au început demersurile pentru grevă, ridicând preocupări serioase cu privire la siguranța instalațiilor de gaze petroliere lichefiate (GPL) din țară. Greva este în special legată de numărul insuficient de inspectori de teren, nivelurile salariilor și decontarea orelor suplimentare și a diurnei.

La nivelul României sunt doar 20 de inspectori de teren, iar presiunile sunt foarte mari. Aceștia au de efectuat peste 1.000 de controale, însă personalul este mult prea mic pentru volumul de muncă. Angajații nu au mașini de teren, iar salariile sunt mici, în jur de 2.500 lei, cu foarte puține sporuri și beneficii suplimentare. De asemenea, inspectorii susțin că orele suplimentare și cheltuielile pentru cazare și diurnă nu sunt decontate la nivelul adecvat, situație care îi determină să se simtă neglijați și subevaluați.

ISCIR IT Craiova are 4 județe: Olt, Gorj, Dolj și Mehedinți. Potrivit unor surse, aici lucrează 9 persoane, dintre care doar 4 oameni de teren. Cum să se împartă aceștia în tot atâtea județe, într-un timp scurt? După tragedia de la Crevedia, Guvernul ar trebui să ia în calcul posibilitatea de a mări numărul posturilor din acest sector și salariile personalului, astfel încât lucrurile să meargă normal.
În mod eliberat, această instituție a fost pusă la pământ pentru că marii beneficiari, marile societăți care se ocupă cu aceste afaceri au avut tot interesul să implicepoliticul ca această instituție să nu-și facă treaba, ca ei să nu fie verificați. Aici, este marea problemă.