Amenzi record pentru muncă la negru în Olt

0
975

2 miliarde ROL este cea mai mare amendă contravenţională aplicată, în ultimii doi ani, de inspectorii Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt. Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, în urma verificărilor, inspectorii au amendat două firme întrucât desfășurau activități cu persoane fără a le fi încheiat contracte în forma scrisă.

O firmă din Caracal ce prestează activități de pază și protecție pe raza județului Olt a fost amendată, în 2018, cu 200.000 RON (2 miliarde ROL) și o alta societate de confecții din Slatina a fost amendată, în 2017, de către reprezentanții ITM Olt cu 100.000 RON (adică 1 miliard ROL), după ce au fost identificate cu muncitori la negru. Mai mult, firmele au fost obligate să încheie contractele de muncă pentru toţi angajaţii depistaţi lucrând la negru. Dat fiind valoarea mare a amenzilor cele două firme au contestat în instanță sancțiunile. Patronii celor două firme speră, în acest fel, ca prin sentinţele date de magistrați să le fie diminuate amenzile sau chiar anulate.

Cele mai multe procese verbale de contravenţie atacate în instanţă de către angajatorii sancţionaţi sunt pentru muncă la negru. Șeful ITM Olt, inspectorul şef Cristian Ungureanu,  susține că, majoritatea proceselor de acest fel sunt pierdute de către cei care le atacă în instanţă şi, sunt obligaţi să plătească amenzile primite, plus cheltuielile de judecată. Acest lucru demonstrează temeinicia actelor de control întocmite de către inspectorii de muncă. În cazul în care angajatorii nu fac dovada contestării sancţiunilor, ITM înaintează aceste procese verbale de contravenţie Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt pentru executare silită.