Sindicaliștii de la ALRO Slatina cer, din nou, sprijinul Guvernului Orban pentru susținerea companiei. Este ultimul semnal de alarmă tras de președintele Sindicatului Liber „Aluministul”, Constantin Popescu, înainte ca ALRO să se prăbușească.
Situația, în opinia liderului sindical, este o consecință a pierderilor înregistrate de companie anul trecut din cauza prețurilor la aluminiu care au scăzut și din cauza tarifelor mari pe care societatea trebuie să le plătească la energie. Singura soluție pentru a debloca această situație este ca ALRO să primească banii plătiți către stat pentru certificatele verzi. În caz contrar ALRO va deveni, la sfârșitul lunii august, doar o amintire.
„ Sindicatul Liber Aluministul atrage atenția Guvernului României precum și clasei politice de astăzi asupra situației disperate în care se află marile companii din Romania având în vedere două aspecte: sprijinul acordat pe perioada pandemiei COVID 19 și obligativitatea asigurării unui climat de afaceri în același regim de competitivitate pentru marii consumatori de electricitate din Uniunea Europeană. Suntem deja în ceasul al 12-lea din punct de vedere al funcționării marilor companii, precum și al păstrării locurilor de muncă din cauza tergiversării punerii în aplicare a măsurilor concrete, coerente și necesare pentru relansarea industriei Românești. A fost firească prioritizarea autorităților din România pentru sprijinul acordat pe perioada pandemiei COVID-19 către sănătatea publică, situația angajaților, sprijinirea IMM-urilor. Dar ce facem cu marile companii din România? Răspunsul Guvernului ar putea fi că a fost aprobat memorandumul de susținere a companiilor mari, operațional în 30 de zile, adică din 5 iulie 2020! Să dea Domnul să fie așa!”, se arată într-un comunicat de presă remis de reprezentanții sindicali.
Sindicatul Liber Aluministul cere Guvernului României să ia măsuri imediate pentru susținerea companiilor mari, pentru a putea trece de efectele generate de pandemia COVID-19.
„ Guvernul României are obligativitatea asigurării unui climat de afaceri în acelaș regim de competitivitate pentru marii consumatori de electricitate din Uniunea Europeană. Cerem să ni se aplice tratament egal pentru a asigura competitivitatea firmelor din România cu cele din spațiul UE. Deși Comisia Europeană a aprobat compensarea pentru companiile mari consumatoare de energie pentru preţurile mai ridicate ale electricităţii rezultând din costurile emisiilor indirecte (emisiile de bioxid de carbon introduse în prețul de energie) , conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) și Guvernul României a adoptat OUG-ul prin care se instituie schema de ajutor de stat privind sprijinirea intreprinderilor expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, până la această dată NU AM PRIMIT NICIUN FEL DE SPRIJIN!. Precizăm că de această măsură vor beneficia companiile active din România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională și nu doar ALRO S.A. , tot aici se regăsesc şi alte companii din alte 15 domenii de activitate tot din România ”, se mai arată în comunicat.
Deși grupul Alro are 3.500 de salariați, de el depind alți 20.000 de oameni care au locuri de muncă datorită activităților pe orizontală din jurul marii companii.
„Nu vedem de ce Guvernul României nu apără locurile de muncă cu aceeași îndârjire așa cum o fac Germania si Franța. Vrea Guvernul României să devenim cerșetori în țara noastră și slugile occidentului ?!
Oare cât sparanghel și căpșuni mai avem de cules în alte state din Uniunea Europeană?! Noi vrem să lucrăm și să trăim în România. Cerem Guvernului României și tuturor organismelor, autorităților, ce încă mai stau pe gânduri, să fie responsabili și să aplice imediat prevederile acestei ordonanțe, în caz contrar lipsa competitivității pentru tratament discriminatoriu al prețului energiei electrice pentru marii consumatori suprapusă cu reducerea drastică a pieței pentru produsele noastre pe timpul pandemiei COVID -19 poate duce la faliment în următoarele săptămâni. Oare industria, care înseamnă aproape un sfert din economia României, a fost uitată de Guvern ?! ”, a conchis liderul Sindicatului Liber „Aluministul” Constantin Popescu.