Cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), ALRO Slatina a anunțat, miercuri, finalizarea implementării proiectului de finanțare „Investiții în departamentul de CD al ALRO destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare”, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată la sediul companiei din Slatina.
La conferința de închidere a proiectului au fost prezenți: directorul general al companiei ALRO, Gheorghe Dobra, directorul de Resurse Umane, Nicu Durău, directorul Departamentului Laminoare, Mircea Popa, directorul Tehnic Investiții în Calitate, Ioan Sava, managerul Cercetare-Dezvoltare ALRO, Florea Sterie, și nu în ultimul rând managerul de investiții și directorul proiectului Ovidiu Bălu.
Scopul proiectului a fost achiziţionarea a trei echipamente de cercetare-dezvoltare: echipament independent pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu; echipament independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunilor interne din tablele din aliaje de aluminiu cu grosimi mai mici de 20 milimetri și echipament independent pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu.
„Acest proiect a fost realizat în zona punctului de lucru Alro Milcov, fostul Alprom și este un obiectiv- vârf de lance în domeniu. Obiectivul ne va ajuta să îmbunătățim substanțial activitate în următorii ani”, a subliniat directorul general al companiei ALRO, Gheorghe Dobra.
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, având o valoare totală de 115.037.887,76 RON, din care 35.984.347,05 RON reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. Implementarea proiectului va permite societăţii ALRO Slatina derularea şi finalizarea unor programe de cercetare-dezvoltare complexe şi eficiente, în domeniul tablelor din aliaje pentru produsele placate care necesită o rezistenţă ridicată la coroziune folosite în industria radiatoarelor şi schimbătoarelor de căldură, a celor utilizate pentru industria auto și aeronautică. Totodată, ca urmare a implementării acestui proiect au fost create și 30 de noi locuri de muncă, în Departamentul Cercetare-Dezvoltare al Alro. „Implementarea proiectului a avut ca efect pozitiv și crearea a încă 30 de posturi ocupate deja de specialiști direct implicate în procesul de cercetare. Este vorba de 5 ingineri specialiști și 25 de muncitori tehnicieni care vor opera pe aceste utilaje. Ei vor fi sprijiniți de altfel și de alți colegi din cadrul secțiilor și departamentelor tehnice din Alro. Cercetarea nu este un proces care se face izolat. Vor fi legături directe atât cu Departamentul tehnic, ceilalți colegi din Departamentul cercetare care nu sunt arondați direct către proiectul respectiv, precum și dintre colegii de la departamentul de producție și de mentenanță , întreținere. Sigur este și o obligație asumată prin proiect ca aceste posturi și acești angajați să fie permanenți. Noi ne dorim ca ei să fie doar nucleul acestui proiect și acestui Departament de Cercetare-Dezvoltare. Nu ne vom opri aici. În funcție de rezultate sigur vom întări și vom dezvolta echipa”, a precizat directorul de Resurse Umane, Nicu Durău.
Directorul general al companiei ALRO, Gheorghe Dobra, a ținut să sublinieze faptul că, costurile creării celor 30 de locuri de muncă au fost foarte mari. „ Dacă ați observat sunt 115 milioane RON, 30 și ceva de milioane de dolari și 30 de persoane. Practic în industria noastră investiția pentru a crea un loc de muncă este foarte mare, aproximativ 800.000-1.000000 de dolari. Însă în afară de Departamentul propriu-zis a dus și la dezvoltarea capabilităților la laboratoare pentru că probele și tot ce lucrăm trebuie să fie analizate”. Amănunte despre această investiție au fost oferite și de managerul Cercetare-Dezvoltare ALRO, Florea Sterie:
„ Obligațiile conform acestui proiect sunt ca în cinci ani să dezvoltăm tehnologii care apoi să se aplice în direcția operațională a aluminiului prelucrat , precum și să participăm cu lucrări științifice, atât la nivel european, atât în România, cât și la nivel internațional. Și putem să spunem că deja am făcut ceva teste și anul acesta vom participa la o conferință care va avea loc în SUA, la SAN ANTONIO în Texas. Avem deja trei lucrări pe care colegii noștri în cercetare le vor prezenta”.
În completare, managerul de proiect Ioan Sava, a precizat: „În legătură cu obligațiile privind aceste publicații vreau să vă spun că prin solicitarea din caietul de sarcini trebuie să fie colaborări public-privat. Tot din orientarea noastră pro-regională am decis ca partenerul pentru aceste prime trei lucrări care vor fi prezentate în SUA să fie Universitatea din Pitești care nu este o universitate provincială. Este foarte legată de spiritul aeronautic. Colaborările cu Toulouse sunt foarte frecvente la această universitate și pentru noi este foarte important. Deci aceste prime trei lucrări au fost acceptate din prima dată la Comitetul Tienes ceea ce nu este ceva uzual. 85% dintre lucrări trebuie să reprezinte elemente de originalitate. Deci nu poți să te duci cu un articol scris din alte articole”, a precizat Sava.
Produsele care vor fi realizate în urma implementării acestui proiect de către ALRO trebuie să fie produse cu valoare adăugată mare și foarte mare destinate industriilor high-tech, a spus directorul Mircea Popa. „După faza de cercetare produsele care le realizăm trebuie să fie produse care au aplicabilitate în viața economică. Nu sunt produse de cercetare fundamentală. Trebuie să fie produse cu valoare adăugată mare și foarte mare destinate industriilor high-tech. În acest fel vom putea să creștem portofoliul, procentul produselor de înaltă valoare”, a relevat directorul Departamentului Laminoare, Mircea Popa.
Această investiție va permite companiei ALRO ca în următorii 5 ani să acceseze proiecte de cercetare europene. „Cele trei echipamente și dezvoltarea cercetării ne vor permite ca în următorii cinci ani să accesăm proiecte de cercetare la nivel de Uniune Europeană prin programul Orizont 2020”, a conchis managerul de investiții și directorul proiectului, Ovidiu Bălu. Conferinţa de presă a fost urmată de o vizită la Punctul de Lucru Aluminiu Prelucrat, strada Milcov nr.1, locaţia unde sunt amplasate echipamentele.